Изложба "Нобелови лауреати за литература 1901-2018 г." представят в Регионалната библиотека в Добрич

От днес, в централното фоайе на Регионална библиотека „Дора Габе” може да бъде разгледана изложбата "Нобелови лауреати за литература 1901-2018 г.", предоставена от Регионална библиотека "Стоян Чилингиров" Шумен.

Изложба "Нобелови лауреати за литература 1901-2018 г." представят в Регионалната библиотека в Добрич

Нобеловата награда за литература е една от петте Нобелови награди, учредени през 1895 г. съгласно завещанието на шведския химик, инженер и предприемач Алфред Нобел. Тя се връчва ежегодно на писател, от която и да е страна, създал „най-значително литературно произведение, отразяващо човешките идеали”. Наградата се присъжда с решението на Шведската академия, която обявява името на избрания лауреат в началото на октомври.


Гражданите на Добрич и гости на града имат възможност да научат повече за Нобеловите лауреати за литература 1901-2018. В 15 пана с фотографии на лауреатите, с основанието за присъждането на наградата и със заглавията на едни от най-известните си творби са представени 114-те носители на Нобеловата награда за литература от учредяването ѝ през 1901 г. до 2018 г. Изложбата предоставя и кратка информация за самата награда – учредяването ѝ, условията и реда по присъждането ѝ, за медала и дипломата, които получават всички нобелисти, както и за дванадесетте български автори с номинация за наградата (Пенчо Славейков, Иван Вазов, Иван Грозев, Йордан Йовков, Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Любомир Левчев, Блага Димитрова, Йордан Радичков, Антон Дончев, Валери Петров, Иван Бързаков).

Изложбата ще гостува на Регионална библиотека "Дора Габе" до 14 февруари 2020 г.