Фотоизложбата „Лицата на Сурва“ гостува в Добрич

„Лицата на Сурва“ е фотоизложба, създадена от Община Перник, за да ни пренесе в магията на автентичния обичай и Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва”.

Фотоизложбата „Лицата на Сурва“ гостува в Добрич

Експозицията включва 60 фотографии на 14 автори, сред които Асен Великов, Георги Димитров и Йордан Йорданов – Дълес. Чрез нея зрителите могат да усетят силата на традицията и радостта на тези, които подготвят празника, отбелязван в град Перник.



Авторите на изложбата са уловили мигове от най-големия и колоритен маскараден фестивал на Балканския полуостров. Фотографиите, включени в експозицията, пресъздават атмосферата на това уникално събитие, на автентичната българска традиция. Вярва се, че колкото по-силно удрят чановете на сурвакарите и кукерите, толкова повече злото бяга от нас и се очиства земята, с надежда за добруване.

Лицата на хората във фотоизложбата са от сурвакарски групи от петте общини, в които традицията е жива – Перник, Брезник, Ковачевци, Земен и Радомир. Най-младият след тях е 3-годишният Николай Минев от с. Лобош.

Изложбата „Лицата на Сурва“ ще бъде официално открита на 31.01.2020 г. от 17.00 часа в Музея в градски парк „Св. Георги“.