Злато за България на еврошампионата по шахмат в Албена

Българката Нургюл Салимова стана европейска шампионка по шахмат в Албена.

Злато за България на еврошампионата по шахмат в Албена

Отличието тя завоюва при момичетата до 8-годишна възраст със 7 победи и 2 ремита. В последния девети кръг тя изкова ценен успех в партия си с Дефне Саде от Турция.  Със същия актив от точки завърши и Тамар Езадзе от Грузия, но националката ни оглави класирането с по-добри индивидуални показатели.


 

Половин точка не достигна на Виктория Радева да се окичи с бронз при момичетата до 10 години, след като остана шеста. Девета при 14-годишните приключи Симонета Иванова.

 

Малко не достигна Владимир Петров да се окичи с медал в еврошампионата при 12-годишните момчета. Той завърши пети със 7 точки, след като в последната си партия подели точката с Игор Куделя (Рус).  Златният медал спечели Хайк Мартиросян от Армения със 7,5 т. Вторият и третият в класирането са със същия точков актив на българина, но го изпреварват по следващ показател.

 

В ТОП 10 влезе и Цветан Стоянов, който е седми при 8-годишните, на половин точка от призьорите.

 

Националът Киприан Бербатов приключи 19-и при 16-годишните с 5 победи, 1 реми и 3 загуби.

 

Русия спечели 3 титли в Албена, а по една имат България, Полша, Молдова, Унгария, Гърция, Армения, Турция, Украйна и Швеция.

 

Най-добрите бяха наградени на специална церемония от кмета на Балчик Николай Ангелов, вицепрезидентът на ФИДЕ Али Нихат Язичи и изп. директор на БФШ Николай Велчев. В първенствата в отделните възрастови групи участваха общо 1050 състезатели от 48 държави, което е абсолютен рекорд в историята на древния спорт. Гостите и участниците благодариха на домакините и родната ни федерация за отличната организация и чудесните условия.