Приеха Програмата за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства в oбщина Добричка

Добрички Общински съвет прие Общинската програма за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства за 2020 година на провела се днес сесия.

Приеха Програмата за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства в oбщина Добричка

Образователната система в община Добричка включва 30 детски градини – в 30 населени места, от които едната е с 3 групи, три са с по две групи, а в останалите има по една група. Функционират 13 общински училища, от които 10 основни, 2 обединени и едно средно. Във всички учебни и детски заведения се осъществява целодневна организация на обучение. За учениците от 1 до 4 клас и децата от 5 и 6 годишна възраст се осигуряват от държавния бюджет средства за закуски, също така родителите не заплащат такса за посещение на детска градина.  По този начин драстично се решават проблемите с отсъствията на децата от ромски произход. 



От подлежащите на задължително обучение две години преди постъпване в първи клас, в детските градини са обхванати 124 деца на 5-годишна възраст и 119 – на 6. В първи клас през 2019/2020 година са обхванати 143 ученици.  90% от необхванатите деца са роми. 

Броят им в някои от населените места се дължи основно на начина на живот на ромските семейства за осигуряване на прехраната, ниската култура, незаинтересоваността на родителите към образованието и възпитанието на децата.

Основната стратегическа цел, залегнала в програмата за образователна интеграция е осъществяването на процес на интеграция на децата и учениците от етническите малцинства чрез създаване на условия за качествено образование във всички детски градини и училища на територията на Община Добричка. Всички участници в образователния процес (семейство, детска градина, училище, институции и НПО/ са еднакво отговорни и ангажирани за изпълнението на плана за действие  към Програмата за 2020 г. 

Сред специфичните цели са гарантиране на равен достъп до качествено образование, интегриране и адаптиране на децата от ромски произход в етнически смесени приемни образователни институции и създаване на подкрепяща и привлекателна средна в интегриращите училища.

Основната стратегическа цел и специфичните цели на програмата ще се реализират чрез работа в следните направления:

1. Повишаване ефективността на училищната мрежа - обхващане задържане в училище на всички деца от малцинствен произход, подлежащи на задължително обучение.

2.Сътрудничество с училища и професионални образователни институции в борбата срещу слабите резултати и преодоляване на негативите на билингвизма.

3. Включване на децата и учениците в извънкласни и извънучилищни форми на обучение.

4.Подпомагане на социално слабите деца и ученици, включително с учебници, учебни помагала и пособия.

5. Стимулиране на дейност, насочени към етнографски проучвания на малцинствените групи в Община Добричка и провеждане на типичните ромски обичаи, честване на празници, свързани с културата и бита на ромите.