Създаването на консултативен съвет по икономическите въпроси предлага бизнесът /ВИДЕО/

Три предложения, свързани с подпомагане на бизнес климата в Добрич, направиха Иво Пенчев и Галин Господинов в интервю за Добрич Онлайн.

Създаването на консултативен съвет по икономическите въпроси предлага бизнесът /ВИДЕО/

Идеите бяха анонсирани и на редовното заседание на Общинския съвет през тази седмица. 


Да се създаде специално за бизнеса гише в Информационния център на община Добрич, предложи бизнесменът Иво Пенчев. По думите му бизнесът на един град е неговата кръвоносна система и всяка общинска администрация трябва да се стреми към това обслужването му да става максимално бързо и ефективно. Пенчев нарича това специално място „Гише на предприемача“ и счита, че на него трябва да работи предварителн ообучен служител. Това е една от крачките, според него, за да се окаже подкрепа на желаещите да развиват бизнес в Добрич. 

Второто предложение на Иво Пенчев е общината да разкрие специално звено, което да бъде проактивно в усилията  за привличане на нови бизнеси. Идеята е да се идентифицират потенциални силни възможности в Добрич, които да бъдат презентирани на чужди и местни инвеститори. 

Бизнесменът Галин Господинов беше категоричен, че бизнес и община трябва да бъдат партньори. По думите му това са двете страни на обществения живот. Ако икономиката функционира, ще се плащат данъци, които ще влязат в бюджета и така колелото се върти, смята той. По темата за партньорството той предложи да се сформира консултативен съвет по икономически въпроси. Идеята е в него да се включат хора от бизнеса, които имат опит, но не участват активно в политиката. “Този опит е много ценен в икономическо отношение и управление“, поясни бизнесменът. Според него интерес от страна на бизнеса да се включи в съвета ще има, но неговата цел няма да е да измести центъра на управление, а да помага при вземането на решения.