Юндер Бейтула се цели в добър резултат на квалификацията в Иран

Щангата в азиатската държава вдигат двама български национали по пътя към Токио

Юндер Бейтула се цели в добър резултат на квалификацията в Иран

Състезателят по вдигане на тежести от СКВТ „Добруджа“ Юндер Бейтула има пореден шанс да покаже стабилен резултат и да напредне в световната ранглиста, даваща квоти за участие на Олимпиадата в Токио `2020. Изпитанието пред добричлията, който вдига щангата в кат. до 81 кг, този път е в Иран и по-точно в град Рещ, определен за домакин на предстоящия олимпийски квалификационен турнир. Освен Юндер на подиума в азиатската държава ще излезе още един национал – Ангел Русев /кат. 61 кг/. С двама през летище София и направление – Доха – Техеран пътува селекционерът на България по щанги Иван Иванов. След пристигането в столицата на Иран групата ще вземе вътрешен полет до Рещ, разположен на брега на Каспийско море. Добруджанецът е с по-малко време за почивка и адаптация, защото трябва да се състезава още в неделя, а съотборникът му – ден по-късно.



Въпреки това личният треньор на добруджанеца на клубно ниво Тодор Кирчев заяви, че е оптимист относно представянето на избраника си. Очаквам добри новини от квалификацията, защото подготовката на Юндер на Белмекен премина на високо ниво и най-важното – няма сериозни здравословни оплаквания. Надявам се да постиге резултати в рамките на 155/195 кг в двете движения и да получи възможно повече точки по система „Синклер“. Битката за 14-те места за участие в Токио е ожесточена, защото кат. до 81 кг е една от най-многобройните и с изравнени сили на тежкоатлетите от челната десетка. Нашият състезател вече има достатъчно опит зад гърба си, който вярвам, че ще му помогне в най-напрегнатите моменти. Освен това до април той трябва да премине през още един подобен турнир в Малта, а след това му предстои участие и на европейското в Русия, сподели наставникът.     

Иначе категориите в Рещ са съобразени с тези, влизащи в олимпийската програма. Те са част от квалификацонните състезания за игрите в японската столица идното лято, като освен това са от най-висок ранг при събирането на точки за ранглистите в отделните категории. След завършване на всички квалификационни състезания през април 2020 г., първите осем в крайното подреждане на ранглистите във всяка дивизия получават визи за Токио. Останалите 6 олимпийски квоти в категория ще се определят по следния начин: по една от всяко континентално първенство, плюс една уайлдкарт. Така в Токио ще спорят по 14 щангисти в категория, внесоха разяснения от БФВТ.