Единствената в България ще бъде апаратурата, която семейство от Добрич ще дари на болницата

От 85 до 90% могат да се отстранят всякакви болкови синдроми с апаратурата, която семейство от Добрич възнамерява да дари на МБАЛ.

Единствената в България ще бъде апаратурата, която семейство от Добрич ще дари на болницата

Семейство от Добрич ще закупи апаратура за болницата със събрани средства за лечение на сина им



Припомняме, че семейството на Десислав Димов от Добрич, който почина на 38-годишна възраст, желае да закупи апаратурата със събраните за лечението му средства. За медицинската техника обаче не достигат 11 000 лева, които се събират в дарителска сметка. 

Началникът на отделението по „Физикална медицина и рехабилитация” в МБАЛ - Добрич д-р Гергана Стойкова сподели, че инициативата майката на Десислав – Антоанета Малева,  е изключително благородна и лекарите и пациентите ще бъдат изключително доволни и благодарни. 

„Това е един уникален апарат, който го няма никъде в България. Представлява вид система за екстензионна терапия. За съжаление не знаем  какво точно ще представлява, защото в България няма и не сме виждали подобна апаратура. Иначе в другите страни като Германия и Канада, където се произвежда, е стандартна за почти всяка  болница. С нея могат да се лекуват и да се оказва помощ на всички болни с проблеми с лумбалния гръбнак, или проблеми с болести, свързани със старостта”, сподели д-р Стойкова. 

По нейните думи в самата апаратура всичко се задава по електронен път, апаратът определя тежестта и силата, с която се разтяга и се разпъва пространството между двата прешлена, за да бъде освободено съответното нервно коренче. „Твърди се, че почти на 85 до 90 % могат да се отстранят всякакви болкови синдроми, каквато и да е тяхната причина”, допълни д-р Гергана Стокова. 

Тя заяви, че почти всеки втори човек, който влиза в клиниката е с оплаквания от болки в кръста. „Това е много често срещана патология, както при млади, така и при хора в зряла  и напреднала възраст. Вече повечето от децата спортуват активно и не могат да си преценят натоварванията, което много често води увреждане, съответно в по-напреднала възраст тези заболявания са свързани с обездвижване, с дълги пътувания и тежък физически труд”, допълни тя.

Според нея, имайки предвид цената на апаратурата, почти няма болница в България, която може да си позволи подобна техника без помощта на дарители.

За събирането на необходимите 11 000 лева е разкрита дарителска сметка в УниКредит Булбанк - Kлон Добрич:

BG97 UNCR 7000 1523 8607 58

BIC код: UNCRBGSF

на името на Антоаента Малева