Хитрина: Как да включите повече здравословни храни в менюто на децата си

Хитрина: Как да включите повече здравословни храни в менюто на децата си
Ако изпитвате затруднения с това да включите здравословни храни като плодове и зеленчуци в менюто на децата си, то скорошно проучване публикувано в Journal of Nutrition Education and Behavior, ви предлага решение.

Гледането на готварски предавания може да мотивира децата да се хранят по-здравословно. Проучването показва, че децата, които често гледат програми за готвене, се натъкват на здравословни храни по-често и свикват с тях. Това означава, че те са над два пъти по-склонни да изберат здравословна закуска, отколкото децата, които гледат готварско шоу, включващо нездравословни храни,например. „Това е начин да насърчите приема на полезни храни и да ги включите в менюто на децата си.“- споделя д-р Франс Фолкворд, водещ автор на проучването и асистент в Школата за хуманитарни науки и цифрови науки в университета в Тилбург в Холандия. „За родителите е важно да представят  здравословните храни през деня по различни методи и един от методите са тези програми за готвене.“


Докато провеждали проучването, изследователите интервюирали 125 деца на възраст от 10 до 12 години, като в продължение на 10 минути те гледали холандско телевизионно предаване, предназначено за деца. Някои гледали клип, съдържащо полезни храни, докато други се фокусирали във видео, съдържащо по-малко здравословни, енергийно-плътни храни. За да избегнат объркване около възприемането за здравословната храна,  децата отговорили на въпроси по десетобалната скала, за това колко здравословно възприемат храните, показани в програмата за готвене, вариращи от нула (много нездравословно) до 10 (много здравословно). Клипът включвал зеленчуци като домати, лук, брюкселско зеле, както и плодове. Клипът, фокусиращ се върху нездравословните храни, включвал хамбургери, пържени картофи с майонеза и кроасани.


Източник: Agrozona.bg
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+