Изложба, посветена на 80-годишнината от рождението на Георги Казанджиев, представят в библиотеката в Добрич

Изложба на библиотечни и архивни документи по повод 80-годишнината от рождението на добричкия краевед Георги Казанджиев (1940) е подредена във фоайето на Регионална библиотека „Дора Габе”.

Изложба, посветена на 80-годишнината от рождението на Георги Казанджиев, представят в библиотеката в Добрич

Изложбата съдържа книги на Георги Казанджиев, негови краеведски изследвания, документи от личния архив на автора, притежание на библиотеката, ръкописи, кореспонденция, доклади и статии. В изложбата посетителите могат да видят и пощенски плик с пощенска марка с изображение на маршал Жуков (от кореспонденцията на Георги Казанджиев с близки на Жуков).



На 6 февруари 2020 година Георги Казанджиев навършва 80 години. Той е известен на своите съграждани с дългогодишната си краеведска дейност, която включва изследвания за историята на редица селища от областта, както и истории на манастири, църкви и духовни лица. Сред тях са „ Орлова могила преди и сега”, „Победа от най-дълбока древност до днес”, „Плачи дол през вековете”, „Фелдфебел Дянково във времето и пространството”, „История на село Камен”, „Ведрина – минало и настояще”, „Манастирът „Св. Марина” – с. Ботево”, „Храм „Св. Климент Охридски” – гр. Добрич”, „Манастирът „Св. пророк Илия” – с. Александрия, „Реквием за иконом Стоян” и др. Краеведческата му дейност обхваща период от над 50 години от живота му.

Георги Казанджиев е автор на над 60 книги на различна тематика.

Теми на неговите занимания и изследвания са първобългарите, митологиите на света, военната тема и много други. Главното направление в творчеството му е военната тема, в която преобладават историите на Добруджанските полкове. Георги Казанджиев е автор на много книги, между които: "Бойният път на 46-ти пехотен Добрички полк", "Унизени, но непобедени", "Добричката епопея - 5-7.IX.1916 г.“, "Генерал-лейтенант Иван Колев", "Генерал от пехотата Стефан Тошев", "Генерал от пехотата Пантелей Киселов", "Генерал от пехотата Данаил Николаев", "Генерал от пехотата Георги Тодоров", "Войните на българската войска от най-дълбока древност до 1945 г.", "Непобедените български полкове", "Величие и падение на българските канове и царе" и мн. др.

Съдбата на българите в Бесарабия е съществена тема в обществената дейност и творчеството на Георги Казанджиев. По темата за бесарабските българи има издадени 12 книги.

Някои от книгите му, издадени на руски език, са - „Енциклопедия на героите на СССР”, „Въздушни асове”, „Докосване до подвига” и др.

За своята изследователска дейност е вписан в Почетната книга на гр. Добрич. Има международни и български награди.

Изложбата може да бъде разгледана до 28 февруари т.г.