Продължава битката за животоспасяващата храна на Криси от Добрич. НЗОК обеща, но не изпълнява

Кристина е първото дете в България с подобен здравословен проблем

Продължава битката за животоспасяващата храна на Криси от Добрич. НЗОК обеща, но не изпълнява

20-годишната Кристина от Добрич страда от рядко генетично заболяване пропионова ацидурия, за което писахме още в края на миналата година. Заради здравословния проблем тя не може да приема храни с белтък. Необходимо е да се храни със специално мляко, в което той е разграден. Животоспасяващата храна струва над 1 000 лева месечно. В семейството работи само единият родител. Майката на Кристина, Ани Петрова, е плътно до нея.



След като Кристина навършва пълнолетие, е лишена от осигуряване на специализираната храна от Националната здравноосигурителна каса. По закон тя се осигурява само на непълнолетни болни. В България има още около пет деца със същото заболяване като на 20-годишното момиче. Те са на възраст от две до пет години и получават животоспасяващата храна от НЗОК.

На практика децата под 18-годишна възраст имат нужда от специалната храна, а на навършилите пълнолетие вече не им е необходима. След като е генетично заболяване, то няма лечение. Лечението на Криси е специалната храната и диета, която спазва.

Историята й се разпространи и до националните медии. Тогава от Министерството на здравеопазването признаха, че съществува нормативен пропуск, от Здравната каса се ангажираха той да бъде премахнат.

Въпреки това Ани Петрова получава две писма от НЗОК, в които посочват, че няма да платят специалната храна, необходима на дъщеря й. В едното писмо пише, че в медицинската документация на Криси няма лекарско назначение на храната, за чието безплатно осигуряване се бори семейството - COMIDA OACC. По думите на Ани Петрова е изтъкнато още, че дъщеря й получава две диетични храни за специални цели, които са в списъка на НЗОК - брашно за хляб и мляко.

„Това няма нищо общо с храната, за която ние се борим. COMIDA OACC е с разграден белтък, без който тя не може да живее. Мисля, че Здравната каса ни се подиграва. Някой просто по веригата не си върши работата“, заяви Ани Петрова.

От НЗОК са посочили още, че храната не се реимбурсира в България и нито една друга държава-членка на Европейския съюз, каквото е изискването по наредба 10 на Министерството на здравеопазването, за да може касата да я заплати.

„Направих справка. От завода производител имам документ, че храната се реимбурсира в много европейски държави. Дечо Дечев каза, че се е допитал до вносителите на храната. Няма как да се допиташ до вносителите, те не са първоизточник, би трябвало да се допиташ до производителите“, коментира майката на Кристина.

И докато битката й със системата продължава, семейството трябва да намира средства за закупуването на животоспасяващата храна. В края на декември месец Ани Петрова продава ръчно изработени стоки на благотворителен базар. През февруари в подкрепа на Криси ще пеят поп звезди на концерт в Добрич.

Ани Петрова е категорична, че трябва да докаже на Здравната каса правата на дъщеря си и, че тя е обречена без специалната храна. Битката й срещу системата продължава в съда. Битката, за да спаси живота на дъщеря си. Битката, за да спаси живота на хората със същото генетично заболяване, които все някога ще навършат 18 години. Хората, които след пълнолетие ще продължат да имат нужда от специалната храна.