Децата от НЧ „Български искрици” отбелязаха Петльовден с възстановка на историята и обредите, свързани с този празник

Народно читалище „Български искрици” отбеляза Петльовден в АЕМО „Старият Добрич” с възстановка на историята и обредите, свързани с този празник от народния календар.

Децата от НЧ „Български искрици” отбелязаха Петльовден с възстановка на историята и обредите, свързани с този празник


Талантливите деца от  читалището за народни художествени занаяти, практическа история, традиции и обичаи, заедно със своите родители и ръководители пресъздадоха драматичната история за смелата майка, която с находчивостта си успява да запази детето си, за да не бъде то взето за еничарин. Децата се превъплътиха в героите на истинската история и станаха участници в един впечатляващ урок по родолюбие и памет за род и родина. С огромен ентусиазъм малките български искрици пресъздадоха драматичните събития от тъмните векове на робството. Възстановката беше осъществена с любезното съдействие на РК „46-ти пехотен Добрички полк” към НД „Традиция”.

Заедно със своите родители и ръководители възпитаниците на читалището пресъздадоха и обредите, свързани с Петльовден и Бабинден. Това са поредните празници от народния календар, представени от НЧ „Български искрици”, част от програмата на читалището за изучаване, запазване и съхраняване на българските традиции, обичаи и история.