Свалиха забраната за групов лов на сдружение „Хан Телериг“

Снета е забраната за групов лов на сдружение „Хан Телериг“, но то няма да получи утвърден график за групов лов до края на ловния сезон

Свалиха забраната за групов лов на сдружение „Хан Телериг“

Днес беше проведено редовно заседание на Областната епизоотична комисия, председателствано от заместник областния управител Живко Желязков. Участие в него взе и заместник областният управител Красимир Николов.



Желязков откри събитието и по първа точка от дневния му ред предостави думата на секретаря на Областната епизоотична комисия и директор на ОДБХ - Добрич д-р Анелия Андонова, която представи накратко данни за актуалната епизоотична обстановка в областта и страната. По думите й през последната седмица на територията на област Добрич няма регистрирани случаи на Африканска чума по свине.

„Няма регистрирани случаи и в страната, като единствено положителни проби има на различни места в страната при диви прасета“ – каза д-р Андонова. Ж. Желязков припомни, че с Решение № 43 от заседание на Министерски съвет, проведено на 24.01.2020 г. ясно са разписани ангажиментите на всички институции за справяне с разпространението на АЧС.

Д-р Андонова още веднъж припомни мерките, които са с постоянен срок по отношение на недопускане разпространението на инфлуенца по домашните птици и добави, че към този момент няма регистрирани случаи на заболяването в страната. В отговор на въпрос директорът на ОДБХ - Добрич уточни, че на територията на областта има около 10 промишлени птицеферми.

По втора точка д-р Андонова представи издадената информационна брошура с изисквания, на които трябва да отговарят свиневъдните стопанства – фамилни ферми и т.нар. стопанства „заден двор“. „Такива брошури ще бъдат предоставени на кметовете в общините и населените места в областта, за да се запознаят хората, които искат да отглеждат за лични нужди свине или в малки фамилни ферми. Това обаче на територията на област Добрич може да стане най-рано след 1 септември т.г., ако няма промяна в епизоотичната обстановка“ – каза директорът на ОДБХ.

Преди да закрие заседание с изчерпване на дневния му ред, Живко Желязков насрочи следващото заседание за 18 февруари от 10:00 ч.