1000 лева глоба ще плати мъж, продавал противозаконно екзотични птици от защитен вид в Добрич

По предложение на Окръжната прокуратура в Добрич 70-годишният Димитър Д. е бил признат за виновен за търговия с птици от защитен вид, като е бил освободен от наказателна отговорност.

1000 лева глоба ще плати мъж, продавал противозаконно екзотични птици от защитен вид в Добрич

Състав на Добричкия окръжен съд му наложил наказание 1000 лева глоба.


70-годишният мъж обявил в сайт два червени ангъча /tadorna ferruginea/ за продажба. Тези птици са защитен вид и е забранено да бъдат притежавани, отглеждани, пренасяни зад граница, предлагани за продажба или размяна.

Установено било, че Димитър пуснал обява за продажбата им, като посочил цена от 200 лева. По-късно обаче продал пернатите на друг човек за сумата от 100 лева.

Двата червени ангъча той закупил от момче от село Свещари. Отглеждал ги в дома си два-три месеца и решил да ги продава. Служители на РИОСВ в Добрич попаднали на обявата и по публикуваните снимки на червения ангъч разпознали екзотичната птица от защитен вид.

При внасяне на предложението за освобождаване на Димитър Д. от наказателна отговорност с искане за налагане на глоба Окръжната прокуратура в Добрич е посочила, че деянието на 70-годишния пенсионер е продължавано престъпление по член 278г, ал. 1 от НК. Той е неосъждан, направил е самопризнания и е изразил съжаление за стореното.