Мая Манолова в Добрич: Ако парламентът ратифицира СЕТА, спечелената битката срещу добива на газ ще е напразна

Председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова посети Добрич днес, за да се срещне с Гражданската инициатива против проучването и добива на шистов газ и да подкрепи протеста срещу ратификацията на СЕТА в центъра на града.

Мая Манолова в Добрич: Ако парламентът ратифицира СЕТА, спечелената битката срещу добива на газ ще е напразна

Манолова сподели, че е поела ангажимент към каузата още когато е била омбудсман. „Тук са и колегите от Инициативния комитет от Генерал Тошево, които се пребориха с проучването и добива на газ там, включително организираха местен референдум и сега са в съдебна  битка срещу екологичната оценка”, каза тя. По думите й тази победа няма да е само за Генерал Тошево, но и за цяла Добруджа, защото ще стане ясно, че проучването и добива на газ в плодородната земя не е безопасно и има риск от замърсяване на почвата и водите. 


Проучването и добива на газ бяха спрени, но сега опасението на хората е, че след ратифицирането на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз (СЕТА) усилията и спечелената битка ще са напразни. 

Мая Манолова беше категорична, че през разпоредбите на това търговско споразумение интересите на транснационалните компании ще бъдат изведени на преден план за сметка на екологията и правата на потребителите и на българските граждани. 

Според Синтия Недялкова от Гражданската инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода на хидравлично разбиване всеобхватното търговско-икономическо споразумение ще даде възможност на всички корпорации, които имат офиси в Канада да дойдат и да работят у нас.  По думите й това може да стане в областта на ГМО, на трудовоправните и здравните взаимоотношения. 

„Никой не е застрахован. За нас най-страшно е именно опазването на водата, защото всички онези въглища, пясъчници, шистови скали се намират под водата”, заяви тя. 

Недялкова беше категорична, че за сега не е намерен безопасен метод за вадене на газ и няма изгледи това да се случи, а замърсяването ще засегне най-вече водата.  „Ние водим тази битка от години. Ще разберем ужасните последствия с огромните заболявания, които ще причини това замърсяване”, допълни Синтия Недялкова. 

След срещата Мая Манолова се присъедини към протестиращите срещу ратификацията на СЕТА от Българския парламент пред църквата „Свети Георги” в центъра на Добрич.