Протестиращи в Добрич: Ратифицирането на СЕТА касае водата, храната и живота ни

Противници на СЕТА се събраха на протест пред църквата “Свети Георги” в Добрич днес.

Протестиращи в Добрич: Ратифицирането на СЕТА касае водата, храната и живота ни

На първо четене парламентът прие законопроекта за ратифициране на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз (СЕТА). Споразумението предвижда премахване на митата върху повечето стоки между Канада и Европейския съюз.


Мая Манолова в Добрич: Ако парламентът ратифицира СЕТА, спечелената битката срещу добива на газ ще е напразна

Основното притеснение на добруджанци е, че ратифицирането на търговската спогодба ще допусне добив на газ в община Генерал Тошево. Припомняме, че е образувано производство по жалба от „Русгеоком“ срещу решение на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна, с което е отказано одобряване на осъществяването на инвестиционно предложение „Разработване и усвояване на находище „Спасово“ с площ 219 кв. км, включващо четири участъка за проучване и добив на газ -  „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина изток“.


“Най-големите ни опасания са за добивните корпорации, които имат безкрайни апетити  да получават газ. Ще дойдат тук и няма да може да ги спрем. Да речем някой в държавата реши, че ще бъде опасно да се добива, те ще ни съдят до дупка. Или отрови, или плащане на неустойки. Това са алтернативите при подписване на споразумението, не трябва да се ратифицира! Това касае водата, храната и живота ни”, заяви Синтия Недялкова от Гражданската инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода на хидравлично разбиване. 


Синтия Недялкова посочи още, че всички държави-членки на Европейския съюз трябва да ратифицират, за да влезе СЕТА в сила.  Към момента това не се е случило в Германия, Франция и Люксембург. 


“Това е нещо, което спъва политиката на държавата, дори от гледна точка на здравеопазването. Ако решим, че даден продукт не е достатъчно добър за нашите потребители, ние не можем да го забраним. Ако го забраним, пред Арбитражния съд ще бъдем съдени и ще плащаме глоби”, коментира Миглена Александрова.

Парламентът подкрепи търговската спогодба на първо четене, окончателното му ратифициране се очаква през тази седмица.

Протестът беше покдрепен и от  председателя на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова. Преди това тя се срещна с представители на Инициативния комитет, който е против добива на газ в района, както и със служители на фирма „Евроманган", които не са получавали заплати повече от година.

Протестиращите се отправиха и към офиса на ГЕРБ в Добрич с викове за оставка.