Конкурс за домашно вино и мезе организират в Шабла по случай 14 февруари

По повод празника на лозаря – Трифон Зарезан Община Шабла и Народно читалище „Зора 1894“ организират конкурс за най-добро домашно вино.

Конкурс за домашно вино и мезе организират в Шабла по случай 14 февруари

В надпреварата могат да се включат производители на бели и червени вина от реколта 2019 година. До участие се допускат проби от вино – добруджански местни сортове.


Производителите представят само собствени вина, като задължително писмено посочват сорта или сортовете, от които е произведено виното. В конкурса не се допуска да участват изкуствено ароматизирани вина - пелини. 

Пробите от вината, предоставени в бутилки, не по-малки от 1/2 литър, като условието е те да бъдат бистри. Най-добрите напитки ще се определят от професионално жури.

На първенците ще бъдат връчени атрактивни награди в двете категории.

Мострите за конкурса ще се приемат от 03 февруари до 17 часа на 12 февруари в читалище „Зора“ – Шабла. Едновременно с конкурса за вино ще се проведе и конкурс за домашно мезе, който ще се проведе в три категории: месни, млечни и безмесни продукти.

Желаещите да участват в него могат да се запишат при секретаря на читалище „Зора“ и да носят конкурсните експонати в деня на конкурса.

Програма за празника на Лозаря:

09:30 часа – Начало на ритуала по зарязване на лозята с участие на ФГ „Добруджанка“ – гр. Шабла;

10:00 часа – Начало на празничната програма с участието на народния изпълнител

Тодор Кожухаров и местни състави (пред административната сграда на общината) при лошо време – във фоайето на НЧ „Зора“ – гр. Шабла;

10:30 часа – Награждаване на победителите в конкурсите за вино и домашни мезета. Коронясване на Царя на виното – Шабла 2019 г.