Бедстващ бухал са спасили от зоопарка в Добрич, предаден е в Стара Загора

Сигнал за бедстващ женски бухал в село Малка Смолница са получили преди около десет дни в Центъра за защита на природата и животните, съобщи за Добрич Онлайн директорът му Християн Христов.

Бедстващ бухал са спасили от зоопарка в Добрич, предаден е в Стара Загора

Екип от зоопарка е отишъл на място в селото, намерил е бухала, който е имал сериозно счупване на едното крило. По думите на Християн Христов едрата птица е била спасена от сигурна смърт. Нямала е възможност за самозащита и намиране на храна заради нараняването на крилото. 



Заради температурните аномалии Берна от зоопарка в Добрич се е събудила за кратко

“Преценихме, че лечението не е по нашите сили, бухалът е изпратен в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, където са му направили операция. Възстановяването няма да е пълно, но ще я задържат за създаване на поколение, което след това да пуснат в дивата природа“, поясни директорът на добричкия зоопарк. 

От Спасителния център за диви животни в Стара Загора са предоставили на Центъра за защита на природата и животните три хищни нощни птици - горски орлици. Те са със здравословен проблем, не могат да летят. В добричкия зоопарк имат своя втори шанс за живот. Надеждите на Християн Христов са да имат поколение, което също да бъде пуснато в дивата природа. 

Добричкият зоопарк получи две двойки фазани безвъзмездно от София

В заключение директорът посочи, че преди са имали един мишелов, който не може да лети. Бил е възстановен благодарение на грижите от Спасителния център на зоопарка в Добрич. В момента са получили втори мишелов с подобен случай. Идеята е да съжителстват съвместно. 

Снимката е илюстративна