Над 200 осиновени кучета от двата приюта за животни в Добрич

200 са осиновените кучета от Сдружението „Германо-Българска Помощ за Животните“ и 33 от Общинския приют за безстопанствени животни.

Над 200 осиновени кучета от двата приюта за животни в Добрич

Кучето обича безгранично, без значение какви недостатъци имаш. Размахва весело опашка всеки път, когато се прибереш у дома. Гледа виновно, когато изяде любимите ти маратонки. Често мечтае да си поръчате вкусна пица или да играете заедно цял ден. Породата на кучето няма значение. Неговата вярност е тази, която обединява всички четириноги. 



Около 200 са осиновените кучета в Сдружението „Германо-Българска Помощ за Животните“ в Добрич през 2019 година. Осиновителите от Добричка област предимно взимат кучета за отглеждане в двор, отколкото за домашни условия, коментира ръководителят Мария Великова. Сдружението има партньори в Германия. Благодарение на тях е по-голям броят на осиновените кучета от германци. 

От началото на годината едно куче и котка от Сдружението „Германо-Българска Помощ за Животните“ са намерили своя стопанин. 

Мария Великова коментира проблема с кастрацията, който определи като сериозен. Според нея трябва да има висока такса за некастрирани кучета с цел да бъде намалена популацията им. 

“Случайно изпускат женското куче като се разгони, а и мъжкото няма удържане в този период. Хората мислят, че на тяхното животно няма да се случи и не го кастрират. После се раждат мелези. Оставят ги до кофа за боклук, училище или магазин с надежда, че някой ще ги вземе, когато няма на кого да ги дадат”, споделя за наблюденията си Мария Великова. 

Тя сподели за ситуации, в които по няколко пъти в годината хора оставят родили се кучета в Сдружението „Германо-Българска Помощ за Животните“, въпреки апелът й майката да бъде кастрирана. Мария Великова даде статистика, която сочи, че на две осиновени кучета се падат 30, които постъпват в сдружението й. 

От Общинския приют за безстопанствени животни в Добрич са осиновени 33 кучета през 2019-а, съобщи ръководителят му д-р Михаела Тосева. Пет четириноги са намерили своя стопанин през първия месец на новата година от приюта. Всички осиновители са от град Добрич в сравнение с 2018-а, когато е имало един от Нова Загора.

Сигнали за агресивни кучета в Общинския приют получават всеки ден. По думите на д-р Тосева целта е да се обработват бързо, когато това е възможно.  В заключение тя апелира хората да не изхвърлят домашните си любимци на улицата, както и да информират за некастрирани животни. 

Желаещите да осиновят животно може да се запознаят с кучетата от Общинския приют в Добрич и Сдружението „Германо-Българска Помощ за Животните“.