С настроение, руйно вино и зарязване на лозата отбелязаха Трифон Зарезан в Добрич (+СНИМКИ)

С лозарско шествие, водено от каруца с бъчва вино, в Добрич отбелязаха празника Трифон Зарезан.

С настроение, руйно вино и зарязване на лозата отбелязаха Трифон Зарезан в Добрич (+СНИМКИ)




Кметът Йордан Йорданов, обявен за Цар на лозата, направи символично зарязване в Архитектурно-етнографския музей на открито “Стария Добрич”. Градоначалникът награди победителите в конкурса за най-качествено вино, домашно производство от реколтата на 2019 година, организиран от община Добрич и Къщата на виното. 



Първо място при белите вина журито присъди на Петър Янков, с второ беше награден Николай Колев, а трето получи Тодор Драгнев. В категорията за розе с първо място отличиха Тодор Драгнев, последван от Валентин Ничев и Петър Недялков. В третата най-тежка и руйна категория – червени вина, първа награда взе Светослав Иванов, с второ място журито награди Ивайло Михайлов, а с трето Димитър Георгиев.

Комисията връчи и специална награда за вино по специална технология, която присъди на Илия Илиев.  




Етнографът и водещ на мероприятието Лена Кирилова припомни легендата  за гръцкия Бог Дионис:

“Дионис пренесъл в слънчева тракия лозовите пръчки, скрити в костите на врабче, лъв и магаре. Затова, когато човек изпие първата чашка става весел и бъбрив като врабче, защото виното носи лекотата и свободата на птиците. Изпие ли човек още една чаша от хубавото добруджанско вино става неустрашим като лъв. Но... изпие ли още една чаша и прекалили винопицеът с глъдките започва да се държи като магаре, защото виното се пие с мъдрост и мярка”.



Празникът продължи с песни, хора и наздравица с чаша червено вино.

До 15 часа днес ще се състои празнично издание на Фермерския пазар. Производителите ще посрещат добричлии с вино и богато разнообразие от чиста храна и предложения за подаръци. Фермерският пазар ще бъде разположен около часовниковата кула на АЕМО „Стария Добрич”.