Община Каварна иска такса за медиите при отразяване на общинските сесии

Община Каварна иска такса за медиите при отразяване на общинските сесии
Общинските съветници на Община Каварна са приели единодушно Правилника за дейността на ОбС, неговите комисии и взаимодействието му с Общинската администрация на редовно заседание на 28 януари.

Точка 5 от него гласи, че заснемането и излъчването на заседанията на Общинския съвет в Каварна се извършват с разрешението на председателя на ОбС и се заплащат по определена от Наредба 3 - за определянето на местни данъци и такси, цени и услуги на територията на Община Каварна, тарифа. 


С други думи ако журналистите искат да свършат своята работа и да информират обществото за дейността на общинския съвет, те трябва за заплатят такса. 


Предложението за въвеждането на тази точка е на общинския съветник и бивш председател на ОбС – Каварна Красимир Кръстев. Той сподели, че идеята му датира още от 2007 година, но кметовете до сега са искали да имат добри взаимоотношения с медиите и затова заседанията са били открити. С новият кмет Елена Балтаджиева обаче било по-различно.


„Само преди няколко месеца бяха местните избори и всички радиа, телевизии и електронни медии ни искаха пари за минута. Правилникът позволява да се заплаща определена тарифа и искам тези медии да плащат една минимална такса, както те взимат пари по време на избори, за всяка една реклама или излъчване.  Ние също създаваме някаква продукция, която е редно да се заплаща”, заяви Кръстев.


Той сравни идеята си с Наредба 18, която въвежда държавата. „Всеки един трябва да си заплаща паричните средства и обороти, които извършва. И ние като община сега искаме от медиите да си плащате. Защо хората трябва да спазват Наредба 18 за управление на паричните потоци, а вие – радиата и телевизиите, не трябва да плащате”, попита той. Красимир Кръстев допълни, че ще бъде издавана фактура с протокол за заснетите минути от медиите. По думите му общината в момента  е в тежко финансово състояние и има нужда от такси, данъци и именно затова се преработват и наредби.


Председателят на Общинския съвет в Каварна инж. Йордан Стоянов сподели, че принципно не бил съгласен с тази точка, дори имал идеята заседанията да се излъчват по интернет, но гласувал „за”.  „Аз гласувах за приемане на целия правилник. Не ми е известно дали има друг подобен текст в друг правилник на Общинския съвет, но според мен по-скоро ОбС трябва да заплаща за излъчването на медиите”, заяви той. Инж. Стоянов беше категоричен, че в момента този текст е неприложим, тъй като няма установена такса, а правилникът все още не е влязъл в сила. 


Решението на общинските съветници на Каварна беше върнато като незаконно от областния управител на Добрич Красимир Кирилов. 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+