От глобалния проблем с боклука до.. непочистените кучешки фекалии и табела с призив в Добрич

"Моля изхвърляйте отпадъците си в кофите за боклук.."

От глобалния проблем с боклука до.. непочистените кучешки фекалии и табела с призив в Добрич

Докато на дневен ред са теми, свързани с отчитане на по-малко боклук в домакинствата, разделното му събиране и редуциране употребата на пластмаса има хора, които все още не знаят, че отпадъците се хвърлят в контейнера, а не до него. 



Мислите ми са породени от табела с призив в квартал на Добрич: 

„Уважаеми съграждани, моля изхвърляйте отпадъците си в кофите за боклук, а не около тях“, гласи старателно ламинираният надпис с цел създаване на екологично възпитание.


И докато го чета, стоя и се питам – на кого му е нужно да изхвърля боклука до контейнера, а не вътре в него. Вкъщи по същия начин ли правят тези хора – кофата за отпадъци е само за красота, подреждат боклука до нея. Чудя се каква е причината, какво поражда подобни действия. Ако контейнерът е пълен, може да се отиде до друг в близост. Ако и той е пълен, може да се подаде сигнал на правилното място, което не е публикация в социалната мрежа. 

Докато стоя и дълбоко мисля, кучето ми се изхожда по голяма нужда точно под носа на табелата с призив за чистота. Като съвестен гражданин изваждам торбичка от джоба и обирам това, което трябва. Но има хора, които не го правят. Има хора, за които дори е странно да почистиш след животното си. И пак започвам да се чудя - вкъщи така ли ще направят, ако кучето им се изходи по погрешка. Няма да го почистят, ще кажат, че с времето се разгражда и ще го държат за украса, защото е красиво и мирише приятно. 

Някои хора ще повдигнат темата с пътя на незаконния боклук към България, ще коментират репортажа на германската телевизия ZDF, в която заявяват, че страната ни е кофата за боклук на Европа. Някои ще кажат, че едно кучешко изпражнение или една торба с отпадъци, оставена до контейнера, а не вътре в него, не са чак толкова голям проблем сравнение с въпросите, които в момента са на дневен ред. Но същевременно  същите тези хора ще обвинят някоя от институциите за несвършена качествено работа, ако място се превърне в незаконно сметище или неофициална обществена тоалетна за кучета, за която вход не се заплаща. Защото в крайна сметка всичко започва и всичко се свежда до съвестта и будността на хората. 

Аз ви пожелавам приятна неделя. Исках само да напиша за табелата с призив в квартал на Добрич, но леко се отдалечих.