В Добрич откриха конференция "Хуманизъм и вяра", представяща добри практики в образованието

В Добрич днес се провежда областна част от националната конференция "Хуманизъм и вяра", организирана от Регионалното управление на образованието.

В Добрич откриха конференция "Хуманизъм и вяра", представяща добри практики в образованието

Домакин на събитието е Средното училище „Свети Климент Охридски“, където представители на учебни заведения презентират добри педагогически практики в областта на духовността и нравственото възпитание на подрастващите.


Гости на събитието са иконом Василий Шаган, представител на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и архиерейският наместник на Добричка духовна околия ставрофорен иконом Иван Дойчев. 

„Темата "Хуманизъм и вяра" предполага страшно много въпроси. Оставям с дълбоката надежда, че тези, които са поставили темата на дневен ред изпитват нужда да се повлияе на хората, които са загрижени в хуманните си представи за света и човечеството. Да се повлияе чрез традицията, учението и опита на вярата. Вярата е поставила човека на много важно място. В съвременната психология е важно да се знае към какво е призван човек и дали призванието е достатъчно вдъхновяващо, за да може да живеем свободно, радостно и в същото време да бъдем творчески заредени. Призванието да бъдеш учител, в това число и по религия, е сложно, но в същото време достатъчно са възможностите да прилагаме своя творчески поглед“, каза иконом Василий Шаган.

В рамките на конференцията ще бъдат презентирани 11 практики от представители на учебни заведения - Маргарита Христова от ЧПГТП „Райко Цончев“, Анелия Минева от СУ „Свети Климент Охридски“ и ОУ „Христо Ботев“, Йорданка Трифонова от СУ „Димитър Талев“, Рени Бончева и Теменуга Бончева  от ОУ „Христо Смирненски“, отец Тодор Тодоров от Общинския детски център в Балчик, Десислава Якимова от Общинския детски център в Каварна, Елена Ташкова от СУ „Стефан Караджа“ в Каварна, Левоник Санджакян от СУ „Христо Ботев“ в Балчик и Надежда Иванова от ЕГ „Гео Милев“.

Представените добри практики ще оценява жури с председател иконом Василий Шаган и експерти от Регионалното управление на образованието. Номинираните  ще бъдат представени на регионална конференция „Хуманизъм и вяра“ в град Варна.