Маргарита Христова: Има благоволение в това да направиш две неща - църква и училище

“Винаги съм знаела, че има особено благоволение в това да направиш две неща - църква и училище”, каза директорът на Частната профилирана гимназия по туризъм и предприемачество “Райко Цончев” д-р Маргарита Христова.

Маргарита Христова: Има благоволение в това да направиш две неща - църква и училище

Тя е с двадесетгодишен стаж като преподавател по Български език и литература и днес представи доклад на областната част от националната конференция "Хуманизъм и вяра", която се проведе в Добрич. Целта на форума е представители на учебни заведения да презентират добри педагогически практики в областта на духовността и нравственото възпитание на подрастващите. 


В Добрич откриха конференция "Хуманизъм и вяра", представяща добри практики в образованието

“Идвам тук не само като представител на образователна институция, а и като наследник на стар свещенически род от Ловешка област. Моите предци по майчина линия са свещеници”, уточни Маргарита Христова, която в своя доклад повдигна теми, свързани с вероучението.

Тя беше категорична, че чрез изучаването на текстове от Библията подрастващите формират основни компетентности, свързани с моралната култура, която в днешно време е изменена:

“Нашите деца растат във време на морален хаос, объркани ценности. Растат във време, лишено от смисъл, промяна на ценностите. Време, в което човек е с прекъснати корени - говоря за кризата на идентичността. Когато един човек е лишен от смисъл, прекъсва връзките с живота”

Директорът на ЧПГТП „Райко Цончев“ призна за личните си пристрастия към думата вероучение. По думите й причина за това е, че в общественото съзнание думата религия се възприема като сбор от правила, които трябва да се спазват, за разлика от вероучението:

“Вероучението е нещо друго, то е сила. Ако ние не я притежаваме, ще бъдем просто кимвал, който дрънка и меч, който звънти.  Вярата идва от слушане, а слушането от Божието слово. Дискусиите дали да се изучава вероучение избуяват през 1919 година. В училищата до този момент въпросът дали да се учи не е бил поставян под съмнение. В една от витрините на Дом-паметника “Йордан Йовков” в Добрич е сложен бележникът на писателя. Първият предмет, по който той има оценка, е вероучението. Така са изглеждали бележниците на всички наши предци. Вероучението е бил централен предмет в учебните планове”, изтъкна Маргарита Христова. 

Директорът на ЧПГТП „Райко Цончев“ направи препратка към средновековната българска литература. Според нея тя няма как да бъде разбрана, ако човек не е запознат с Библейското слово. По думите й прерафразирането изцяло е свързано с библейския текст.

За финал Маргарита Христова направи шест послания:

1. Бъдете настойници, а не наемници

2. Бъдете пример, а не само думи

3. Бъдете вяра, не просто религия

4. Бъдете смисъл, а не безсмислие

5. Давайте живот, не просто даване от времето си

6. Отговорност, компетентност, искреност