Шабленци отбелязаха 135 години от рождението на Асен Златаров

Шабленци отбелязаха 135 години от рождението на Асен Златаров
В Световния ден на добротата, учениците от СУ „Асен Златаров“, честваха патрона на своето училище.

Сред гостите в залата бяха председателят на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева, кметът на община Шабла Мариян Жечев, Петър Атанасов – заместник-кмет „Финанси“, Таня Янакиева – началник отдел „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ в общинска администрация, Маргарита Тодорова – директор на ОУ „Св.Кл.Охридски“ село Дуранкулак, Кирил Йотов – директор на Общински детски комплекс в града, Йордан Михайлов – бивш директор на училището, родители и гости.


За празника присъства и делегация от Мангалия, водени от Лиана Наум. Те подариха на директора на училището цвете и картина на Николае Гаджану.


Тържественият концерт започна с химна на СУ „Асен Златаров“, в изпълнение на учениците от 5 клас. Водещите разказаха за живота и делото, за поетичното творчество и мисли на проф. Асен Златаров. В словото си на сцената, директорът на училището, Петранка Валентинова  каза: „Празникът на училището е личен празник на всеки от нас. Бидейки част от СУ „Асен Златаров“, ние се докосваме до духа и магията на една традиция, вплела в себе си опита на миналото, силата на настоящето и вярата в новаторството на идния ден.“


От името на кмета на общината, беше прочетен поздравителен адрес до учителите и учениците в училището. В думите си, кметът Мариян Жечев бе изтъкнал обаянието на личността на Асен Златаров, както и завета му към поколенията –  „Видният учен и общественик, личността с интереси и в изкуството  проф. д-р Асен Златаров – патронът на училището, беше прозрял – „без духовната жажда, без тревогата за истина и красота, човек губи от човешкото…“.


Поздрав за присъстващите в залата бяха танците „Кап-кап“ и „Веселые ребята” в изпълнение на мажоретките при Общински детски комплекс с ръководител Надя Иванова.


От сцената прозвуча и поетична композиция, представена от бъдещите абитуриенти.


Учениците от трети клас с класен ръководител Красимира Никифорова изпълниха театралната композиция „Случка в гората” по Олег Ковачев. Дигиталното оформление на композицията беше дело на Галя Александрова, също техен учител, а  декорът – на преподавателя по Изобразително изкуство, Душко Дуков.


„Идеалът всякога побеждава. Помнете примера на професора, неговото дело и завети.Бъдете здрави, упорити и целеустремени.И не забравяйте, че сте възпитаници на нашето училище.“  С тези думи на водещите на тържеството завърши празникът на златаровци.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+