Синтия Недялкова: Трябва да има обществен интерес към заседанието по делото за добива на газ в община Генерал Тошево

Поредно заседание по делото за добива на природен газ в община Генерал Тошево ще се състои на 21 февруари в Административния съд във Варна.

Синтия Недялкова: Трябва да има обществен интерес към заседанието по делото за добива на газ в община Генерал Тошево

Припомняме, че е образувано производство по жалба от „Русгеоком“ срещу решението на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна, с което е отказано одобряване на осъществяването на инвестиционното предложение „Разработване и усвояване на находище „Спасово“ с площ 219 кв. км, включващо четири участъка за проучване и добив на газ -  „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина изток“. Основният мотив на РИОСВ беше опасността от замърсяване на единствения източник на питейна вода за Добруджа и част от северна Румъния -  подводния ресурс Малм Валанж при разработването на 41 сондажа в землищата на 18 населени места в община Генерал Тошево. 


Синтия Недялкова от Гражданската инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода на хидравлично разбиване заяви, че предстоящото заседание е от изключително значение. На него ще бъдат представени и коментирани експертно-техническите експертизи, за които събираха средства в началото на миналата година. Тогава Административният съд във Варна излезе с определение, според което по делото на фирмата инвеститор „Русгеоком БГ“ срещу РИОСВ-Варна трябваше да бъде внесен депозит от 20 000 лв. като хонорар на пет, назначени от съда експерти. 13 300 лева трябваше да внесе фирмата инвеститор, а останалите средства от 5 700 лева - три физически лица, конституирани като заинтересована страна. В кампанията по набиране на сумата от близо 6 000 лева се включиха хора от цялата страна и чужбина.  

“Напоследък на заседанията сме само по няколко човека и все едни и същи. Малкото присъствие на хората се усеща като незаинтересованост от страна на гражданите. Трябва да има обществен интерес”, заяви Синтия Недялкова.  Тя беше категорична, че трите физически лица, конституирани като заинтересована страна, трябва да бъдат подкрепени с присъствие от страна на граждани на заседанието.

Синтия Недялкова коментира опасността от замърсяване на водата на Добруджа, ако бъде допуснат добив на природен газ в землището на добруджанската община. “Представете си един съд, пълен с вода, който се пробива отдолу и отгоре. Дали няма отнякъде да потече тази вода, тя си намира кухините.  Имаме и опасения, че в така освободените кухини ще се нагнетяват отпадъци”, каза тя. 

В заключение активистът от  Гражданската инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода на хидравлично разбиване припомни и мнението на експерти, според които добивът може да доведе до радиоактивно замърсяване. 

Заседанието по делото за добива на природен газ в община Генерал Тошево ще се състои на 21 февруари, петък, от 11 часа в Административния съд във Варна.