Депутати, областен управител и кметове ще работят съвместно за просперитета на област Добрич

Първата среща между народните представители от избирателен район Добрич, областния управител Желязко Желязков и неговите заместници и кметовете на общините в областта се проведе днес в парк-хотел “Изида”. Събитието премина под мотото „Партньорството между властите – фактор за устойчиво социално-икономическо развитие на Област Добрич”.

Срещата бе инициирана от областния управител на Добрич Желязко Желязков.
Кметовете на общини запознаха народните представители с конкретните проблеми по места. Кметът на град Добрич Детелина Николова постави въпроса за автомобилните къщи, които продават леки коли с пълномощно на румънски граждани. Северните ни съседи използват този вариант заради високите еко-такси в Румъния. От тези сделки, обаче не се плаща данък в България, от което се ощетява бюджета.
Градоначалникът на Балчик Николай Ангелов от името на всички свои колеги попита представителите на централната власт кога ще се направи “прословутата” децентрализация на бюджета. Сега едва 17-18% от публичните финанси минават през бюджета на общините, което е изключително ниско ниво, подчерта Ангелов. С децентрализацията на бюджета, общините ще имат реален икономически интерес да привличат инвеститори.
Областният управител Желязко Желязков и народните представители от район Добрич се обединиха около идеята, че подобни срещи трябва да станат традиционни и да се провеждат на 3 месеца. Депутатът от БСП Петър Димитров предложи на всяко събиране да се поставят конкретни задачи пред народните представители и те да се отчитат за свършеното от тях. Корман Исмаилов от ДПС предложи в тези срещи на местната и държавната власт да участват също представители на браншови организации от региона.