"Добруджа кабел" - 20 години традиция, иновации и професионализъм

Интервю с управителя на "Добруджа кабел" /Dobrich Telecom Provider/ инж. Евелин Кичев по случай 20-годишния юбилей на компанията.

"Добруджа кабел" - 20 години традиция, иновации и професионализъм


20 години много или малко са за телекомуникационна компания?

За един местен телеком са много, защото всички нови технологии в Добрич сме ги въвели първи през годините. Започнахме да предлагаме 30 програми телевизия когато не съществуваше интернет, а сега вече предлагаме оптика в дома с HD телевизия и от 200 до 1000 mb/s интернет, професионално видеонаблюдение, телевизия на телефона, пожароизвестяване,видеонаблюдение на реките и Умен дом (управление на всичко в дома). 

Много е и за всички работещи в компанията, техният живот е свързан с фирмата, клиентите и новите технологии. Голяма част от нашите служители работят в „Добруджа кабел” от много години и вече се събираме заедно не на кръщенета, а на абитуриентските балове на нашите деца.

Много е и лично за мен, аз съм в компанията от създаването й. Първо бях технически директор, а от няколко години съм управител.

Малко е времето, за да направим бързо наистина най-добрата мрежа в България. Иска ни се всичко да става много по-бързо и да сме развили всички наши проекти сега и веднага.


Какво разбирате под „най-добрата мрежа“?

Телекомуникациите са сложен бизнес. Инвестираш много време, средства и нерви и изграждаш нова технология, знаейки, че тя ще е необходима и ще се ползва за поне 15 години напред. Помните ли как преди години 10 или 20 mb/s звучаха космически като скорост. Сега развиваме 50 пъти по-високи скорости и мислим за над 100 пъти.

Най-добрата мрежа е тази, която позволява на нашите клиенти да ползват всичко, измислено до сега, но и утре да използват всяка нова технология, свързана с интернет връзка. Без значение каква скорост е необходима, без да се пускат нови кабели до домовете, без да се чака включване, без допълнителни дупки в блоковете. 

Най-добрата мрежа е и с много сигурна връзка, която не се влияе от ток, прищевките на времето, нерегламентирани опити за включване - те просто са невъзможни, дали съседите ползват, или не ползват услуги по същото време, дали има токов удар или гръмотевици. Това е мрежа, която ние управляваме дистанционно и знаем дали някъде има скъсан кабел дори преди потребителя на услугата. Така авариите се намаляват до минимум и все пак при възникване се отстраняват много по-бързо от предното поколение стари кабелни лан мрежи.


Колко такива мрежи има в страната и до къде сте стигнали във Добрич?

По наша информация има колеги в страната, които също изграждат PON мрежи, но до сега няма град с над 50 000 жители, изграден на сто процента.

Ние от три години изграждаме най-новото поколение оптична мрежа в световен мащаб. Като казвам в световен мащаб, то наистина е така. За този период сме покрили над 80% от територията на град Добрич и сме прехвърлили над 55% от настоящите клиенти на компанията. Процесът е бавен, защото освен голяма финансова инвестиция се изисква и да се пусне отделно оптично влакно от главната станция до дома на всеки клиент на компанията. Това изисква да се договори точен ден и час и да се отдели време от всеки наш абонат, за да се направи домашната мрежа в неговия дом. На практика това е абсолютно нова мрежа и нищо от старите кабели и техника не може да се използва.

До момента има цели квартали на града, които са изцяло прехвърлени на новата технология и старата мрежа е демонтирана – Русия, Дунав, Строител, Дружба, Иглика, голяма част от Балик и централната част, Червената пръст, Христо Ботев, Тракийски, почти всички райони с ниско строителство (къщи). В останалите райони се работи активно за тяхното завършване и прехвърляне на потребителите, за което и топлите зими много помагат.

Казвате голяма финансова инвестиция, толкова ли е скъпо?

За последните 3 години Добруджа кабел е инвестирала над 3,5 милиона в изграждане на новата оптична мрежа в града. Това са средства от собствениците, банкови кредити, реинвестиции и частично от европейско финансиране по програмата Конкурентноспособност. Целият проект по завършване на града ще достигне 5 милиона лева. Към това се добавят и разходите за увеличен персонал, който е обучен за работа с тази технология и изгражда мрежата. 

Струва ли си толкова голяма инвестиция?

Въпросът за нас не е дали си струва, а Добруджа кабел да продължи и следващите 20 години да бъде водеща телекомуникационна компания в Добрич и да предлага най-добрите и най-качествените  услуги на нашите клиенти – домашни и бизнес.

Да може всеки наш домашен потребител да си включи всякаква настояща и бъдеща услуга чрез нашата мрежа. Да може да ползва без проблеми и прекъсвания видеоразговори с роднини и приятели, да качва бързо все по-големи и качествени видеа и снимки в сайтовете и социалните мрежи, да гледа филми онлайн, да има новите интернет стрийминг услуги, като Netflix, Amazons и други, да има качествено домашно охранително видеонаблюдение, да може да си пусне климатика или парното вкъщи с един клик, дори утре дистанционно да каже на кухня-робот да му сготви и какво да го чака за вечеря.

За бизнес клиентите ни тази мрежа е от още по-голямо значение. Бизнесът все повече се управлява онлайн. Вече няма докторски кабинет, който да не е свързан постоянно със здравната каса по мрежата. Големите фирми и банки имат общи сървъри и надеждната и високоскоростна връзка е от най-приоритетните и най-необходимите. Видеонаблюдението и автоматизацията на производството навлизат с все по-голяма скорост, трафика и преноса на данни се увеличава всеки ден и отново нашата модерна оптична мрежа е главната преносна среда. Дори да имате две магазинчета софтуерът за управление е централен и ползва постоянна връзка. Срещите по волейбол от зала Добротица се предават по телевизията като ползват пренос по мрежата на Добруджа кабел. Вече няма нужда да ходите до Варна или София за среща, просто си включвате камерата на компютъра и участвате в разговора онлайн от своя офис.

Развивате проекти с община Добрич? Какви са целите?

За всички жители в Добрич сигурността е един от най-важните въпроси. Работим от 2 години и половина с кмета и местното РПУ за изграждане на професионално охранително видеонаблюдение. До момента са пуснати в експлоатация над 50 камери, които се наблюдават онлайн от полицията и правят запис за период назад. Те са на важни места в градската среда и помагат за превенция и разкриване на престъпления,за наблюдение на нивото на реките в територията на града, с цел ранно предупреждение и ако има нужда евакуация на гражданите,за наблюдение в и около училища, детски градини, домове за възрасни хора и болнични заведения, за опазване на общото ни имущество, паркове, паметници и други. Сътрудничеството продължава в посока увеличаване на камерите за видеонаблюдение, поставяне на камери за измерване на скорост на автомобилите, за минаване на червен светофар и от колите и от пешеходците, за наблюдение на вододайни зони, спортни обекти и важни за града места.


Как виждате бъдещето?

Бъдещето ще е от онлайн управление на вашия дом и работно място до управление на трафика в града, движението на градския транспорт, паркингите и синята зона, измерването на чистотата на въздуха, сигурността и всичко друго, което бъде измислено в бъдеще за подобряването на живота в нашия град. Все повече професии ще се извършват дистанционно и няма нужда да имате офис или да ходите на работа заедно с колегите. Поръчки на стоки, пазаруване и плащане с карта или по банка също става масово онлайн. Нашата цел е новата оптична мрежа на Добруджа кабел да отговори безпроблемно на тези изисквания.

Вярвам, че нашата дейност е голям актив за град Добрич. Когато външна компания-инвеститор избира място за ново свое ново предприятие високоскоростна и надеждна интернет връзка е основен въпрос при анализа. Чета за бъдещи проекти в града за Бизнес парк и знам, че ние ще сме съществена част от изискванията на инвеститорите. И нашата компания е готова с продукт на световно ниво.

А вашето лично бъдеще след 20 години?

Няма да съм толкова активен след нови 20 години. Във фирмата имаме сериозно подготвени кадри, които ще поемат управлението на дейността и развитието. А аз ще съм пенсионер и ще ползвам всички услуги на Добруджа кабел като всеки наш, надявам се все по-доволен клиент.