Откриха модернизираната пречиствателна станция на Добрич

Модернизираната пречиствателна станция за отпадъчни води на Добрич /ПСОВ/ днес официално беше открита.

Откриха модернизираната пречиствателна станция на Добрич

Съоръжението се намира в с. Врачанци на площ от около 9,96 ха, където се пречистват отпадъчните води от битовия, обществения, промишления сектор, както и от дъждовни води. ПСОВ е построена през 1986 г., като от въвеждането й в експлоатация до 2018 година не е правено обновяване. Символичното начало на реконструкцията на пречиствателна станция беше дадено през март месец на  2018 година.



Съоръжението вече е модернизирано, а лентата за официално откриване отрязаха кметът  на Добрич Йордан Йорданов, началникът на пречиствателна станция за отпадъчни води Димитрина Гамолова, зам.-областният управител Красимир Николов и представител на Обединение "ГИС АКВА БГ" Христо Атанасов.

“Всички трябва да знаем, че това е едно изключително модерно и екологично съоръжение, което ни дава поглед в бъдещето. Аз бях свидетел как някои от най-модерните дейности  бяха изпълнени на нашата пречиствателна станция”, каза кметът Йорданов.  

Ръководителят на проекта за водния цикъл в Добрич Живко Неделев информира за дейностите по обновяване на станцията. Тя разполага с модерни съоръжения за усвояване на отпадъчния продукт. При третиране на утайката се произвежда газ метан, а посредством генератори - електрическа енергия, с която се покриват част от енергийните нужди на ПОСВ. Извършен е основен ремонт на лабораторията, където се осъществява ежедневен контрол на пречистената отпадъчна вода, чрез автоматична пробовземаща станция на изход. Въведена е пълна диспечеризация и автоматизация. Реконструираното съоръжение е проектирано и изградено с хидравличен капацитет от 24 000 куб.м на ден и капацитет на биологично пречистване 112 000 еквивалент жители. 

Пречиствателната станция е реконструирана като част от дейностите по „Интегриран проект за подобряване на водния сектор в град Добрич – фаза 1”, реализиран по Оперативната програма „Околна среда“.