Областната комисия по заетост не одобри предложения от РУО - Добрич план-прием за учебната 2020/2021 г.

Заседание на Областната комисия по заетост, председателствано от областния управител Красимир Кирилов, се е провело днес във връзка с разглеждане на проект за план-прием в средните училища в област Добрич за учебната 2020/2021 г.

Областната комисия по заетост не одобри предложения от РУО - Добрич план-прием за учебната 2020/2021 г.

От пресцентъра на Областната управа информират, че по време на заседанието директорите на Средните училища „Св. Климент Охридски“ и „Св св. Кирил и Методий“ са изказали своите съображения против закриването на паралелки с прием след седми клас. Те са изпъкнали необходимостта на туристическия бранш от подготовка в професия „танцьор“ в СУ „Св. Кл. Охридски“ и „аниматор“ в СУ „Св.св. Кирил и Методий“, както и интерес от страна на учениците към паралелките. В подкрепа на своите становища са връчили на директора на Регионалното управление по образование Жоро Тошков  подписки, събрани в подкрепа на запазването на паралелките. 


Проектът за план-прием е бил представен от главния експерт в РУО Калоян Койчев.

„Досега проектът се изработваше на база предходни години, но сега предложението е на основата на три рамки – брой паралелки за област Добрич, определени от МОН, които са общо 54, заложени 66% от тях да са професионални и третата рамка е 48 % от учениците да бъдат в т. нар. STEM паралелки – технически професии, които да развиват децата в сферата на математиката и природните науки“, пояснил е Койчев. 

По така определените три рамки в град Добрич трябва да има 29 паралелки, но тъй като в две общини има по-малко ученици, завършващи седми клас, в предложението е увеличен броят паралелки в Добрич с две. 

Зам.-кметът по Хуманитарни дейности в община град Добрич д-р Баева е отправила апел към работодателските организации - бизнесът да бъде по-активен и да подпомага кариерните консултанти в провеждането на екскурзии за ученици от пети, шести и седми клас на добричките училища, като дават достъп във фирмите си. В хода на дискусията е станало ясно, че бизнесът има право да предлага паралелки за прием при подготовката на проект. 

След изчерпване на темата областният управител Красимир Кирилов е подложил на гласуване предложения план-прием, но той не е бил одобрен от Областната комисия по заетост. „За“ са гласували шест от членовете, четирима с „против“, а останалите с  „въздържал се“. Единодушно Областната комисия по заетост е решила да възложи на началника на Регионалното управление по образование в Добрич Жоро Тошков да представи в Министерството на образованието както проекта за план-прием, така и внесените от двете добрички училища подписки и мотиви за запазването на паралелките за танцьори и аниматори.