Красимир Кирилов: Не е упражняван натиск върху мен от собствениците на медии /ВИДЕО/

Областният управител на Добрич Красимир Кирилов заяви, че върху него и екипа на Областната администрация не е упражняван натиск от страна на собствениците на медии за връщане на Правилника на ОбС - Каварна със спорната точка 5.

Красимир Кирилов: Не е упражняван натиск върху мен от собствениците на медии /ВИДЕО/

Общинските съветници на Каварна върнаха спорната точка за такса на медиите /ВИДЕО/



Припомняме, че по време на извънредно заседание на Общинския съвет в Каварна вчера вносителят на предложението медиите да заплащат такса за отразяване на сесиите на ОбС Красимир Кръстев заяви, че за отмяната на решението е бил упражнен натиск върху областния управител Красимир Кирилов. Той оспори и заповедта му в две направления - по законосъобразност и целесъобразност.

Красимир Кирилов коментира, че в конкретния случай  - за Правилника на ОбС – Каварна, не е бил спазен  Законът за нормативните актове, проектът не е бил публикуван в указания срок и не е било проведено обществено обсъждане. Друг пропуск е и приемането на спорната точка за таксата за заснемане на работата на съветниците. „Държа да отбележа, че натиск не е проявяван нито върху мен като областен управител, нито върху екипа на Областната администрация в Добрич”, заяви Кирилов. 

Другото обвинение беше, че решението на Общинския съвет и по-конкретно точка 5 от техния Правилник не противоречи на ЗМСМА, както и на Закона за радиото и телевизията.  Областният управител на Добрич коментира, че според юристите, които са на работа в Областната администрация в Добрич, решението не противоречи и няма никакво разминаване в Закона. По думите му в ЗМСМА ясно е разписано, че заседанията трябва да са открити, трябва да има публичност, като се дава достъп както на гражданите, така и на журналистите. 

По Закона за радиото и телевизията медиите трябва да са политически и финансово необременени, за да не им се налага цензура. Точка 5 от Правилника на ОбС би ги обвързала финансово до голяма степен с дейността му. Според Кирилов те няма да имат равен старт. „Една медия може да е финансово затруднена да отрази самото заседание и да няма нужната информираност на зрителите”, заяви той. 

В заключение областният управител Красимир Кирилов заяви, че решението е върнато за преразглеждане в Общинския съвет на Каварна и задочният спор с Красимир Кръстев е приключил.