Превозвачи от Добрич излязоха на протест за отлагане на ТОЛ системата

Превозвачи от област Добрич със своите камиони се събраха на протест близо до Млекопреработвателното предприятие „Сердика” в Добрич, по пътя за град Генерал Тошево. Тяхното искане е ТОЛ системата да бъде отложена докато не се изясни напълно.

Превозвачи от Добрич излязоха на протест за отлагане на ТОЛ системата



Превозвачите смятат, че като цяло за тях тази система не е добра. По думите на Ивайло Иванов, който е един от организаторите на днешния протест, в момента за всеки един от  автомобилите на месец се плаща 134 лева винетка, но с  въвеждането на ТОЛ системата таксите ще се увеличат четворно. 


„Ние сме малки фирми и караме основно вътрешно. Таксата за всеки автомобил на месец ще стане от порядъка на 500-600 лева, което е 4 пъти повече. Нашият бранш има много проблеми и всяко едно оскъпяване не води до добро”, категоричен беше той. 

Превозвачите се опасяват и от фалити на малките и средни фирми, които по думите на Иванов в областта са около 300. 

Той допълни, че в момента браншът на превозвачите е свит отвсякъде, а имат и партньори, с които работят от години на едни цени и таксите ще останат за тяхна сметка. „Застраховките преди 4 години бяха близо 1300 лева средно на автомобил, в момента са 4 300. Всичко остава за наша сметка, вече не се издържа – всичко е на ръба”, заяви Ивайло Иванов. 

По думите му за повечето фирми, които превозват насипни товари - предимно зърно за пристанищата и корабите, оскъпяването ще е още по-голямо. „Дори и да се направи компромис от фирмите, с които работят, дори и да им вдигнат малко цените, то ще е за едната посока - когато са пълни автомобилите, но в обратната посока ще остане пак за тяхна сметка”, категоричен беше Ивайло Иванов.


Според превозвачите пътищата в страната са в окаяно състояние и не отговарят на ТОЛ таксите, които трябва да плащат. 


Опасенията на Михаил Димитров са, че ще се образуват големи опашки по границите. Той предложи да се създаде буферна зона, в която ще могат да се закупят маршрутни билети, а месечната такса на устройствата да отпадне.  Той даде за пример положението с превозите на товари в Словения. „Влизаш в бензиностанцията и за 10 евро си взимаш машинка и си плащаш отделно таксата, която ползваш за пътищата”, каза Михаил Димитров.  „Не знам защо тук не искат да го направят по този начин и да вземат пример от съседните държави”, допълни той.