Община Добричка с проект за подмяна на уличното осветление в 10 села

Община Добричка ще кандидатства с проектно предложение за подмяна на уличното осветление с LED в 10 села на територията й.

Община Добричка с проект за подмяна на уличното осветление в 10 села

Проектът е по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност”, финансирана от Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. 



Съществуващите улични осветителни тела в община Добричка в по-голямата си част са морално и физически амортизирани. Те най-често са монтирани през стълб, което е в противоречие с добрите европейски практики. Инсталираните в тях лампи излъчват светлина с ниско качество, съдържат вредни вещества за хората и околната среда и изразходват голямо количество електроенергия. 

Те трябва да съответстват на стандартите - трябва да бъдат оптимизирани, надеждни и да функционират с минимални разходи за електроенергия  и техническа поддръжка. В тази връзка през месец януари беше изготвен доклад за енергийната ефективност на уличното осветление в 10 населени места в община Добричка. В него бяха обхванати селата с най-много жители по настоящ адрес и селата, в които не са подменени осветителните тела с LED такива.  Това са Одърци, Батово, Бенковски, Победа, Дончево, Карапелит, Ловчанци, Паскалево, Стефаново и Стожер. 

Съгласно изискванията на програмата докладът е подаден и одобрен от Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Изпълнението на мерките в доклада ще доведе до годишна енергийна икономия – 1 141 431,506 kWh/год., годишната финансова икономия е в размер на  206 811,08 лева, намаляване на количеството на CO2, отделяно в атмосферата  1346,783 tCO2. 

Община Добричка възнамерява да кандидатства по обявената процедура за проектни предложения „Рехабилитация и модернизация на общинска инфраструктура – система за външно изкуствено осветление на общините” . Допустимият бюджет  е в размер на 8 200 000 евро. Минималният размер на индивидуалната безвъзмездна финансова помощ е 200 000 евро,а максималният – 600 000 евро. Няма изискване за съфинансиране от страна на кандидатите.