Общинският съвет прие Програмата за управление на община Добричка за мандат 2019-2023

На провела се редовна сесия на Общинския съвет на Община Добричка беше приета Програмата за управление на Общината за мандат 2019-2023.

Общинският съвет прие Програмата за управление на община Добричка  за мандат 2019-2023

Основните цели, заложени в нея са добро управление, отговорни решения, благоустрояване и сигурност за по-добър живот, развитие и устойчивост на местните политики, иновативен подход, чиста околна среда и развитие на туристическата инфраструктура, качество на услугите за уязвими групи и администрация в полза на хората. 



В Програмата са включени 7 приоритетни направления. Първото е „Стабилна финансова политика”. Планираните дейности и мерки са финансова устойчивост на Общината, чрез изготвяне на балансиран бюджет, прилагане на съвременни системи за финансово управление и контрол за ефективно разходване на средствата, прозрачност при изготвяне, публично обсъждане и отчетност при неговото изпълнение, по строг контрол върху недекларираните имоти, събирането и отчитането на данъчните и неданъчни приходи и други. Предвижда се община Добричка да участва в новия програмен период 2021 – 2027 година. 

Приоритетно направление 2 е „Общината – добър стопанин”. Сред планираните дейности тук са ефективно управление на общинската собственост, иницииране на промени в общинската нормативна уредба по отношение на начални тръжни цени и срокове за отдаване под наем, обновяване и благоустрояване на обществени площи, активно взаимодействие на Общината с ВиК дружеството за непрекъснато осигуряване на питейна вода в населените места и подобряване на енергийната ефективност. 

Приоритетно направление 3 е „Равен достъп до образование и спорт за жителите на общината. Планираните мерки и дейности са осигуряване на равен достъп до качествено образование на всички деца в общината чрез освобождаване на родителите от такси за детските градини и подобряване на материалните условия в учебните и детските заведения, както и осигуряване на безплатен транспорт и храна. Повишаването на успеваемостта на учениците и насърчаването на масовия спорт също са сред приоритетите. 

В приоритетно направление 4 „Съхранение, развитие и популяризиране на културното наследство е планирано развитие и поддържане на туристическата и културна инфраструктура и подкрепа за читалищата като единствени културни институти. 

Приоритетно направление 5 е „Качествени социални услуги и здравеопазване в община Добричка”. Планираните дейности тук са провеждане на активна политика за гарантиране на достъпно и качествено здравеопазване за жителите и подобряване на техния здравен статус. 

Приоритетно направление 6 е „Сигурност за хората”. Тук е заложено разширяване на съществуващите и изграждане на нови зони за видеонаблюдение, поддържане на системите за ранно оповестяване и други. 

В приоритетно направление 7 „Властта – за всеки гражданин. Прозрачно и ефективно административно обслужване” планираните мерки са овластяване на жителите на общината при планирането и изпълнението на местните политики, подобряване на комуникацията с жителите на всички населени места, информираност и публичност, международно и междуобщинско сътрудничество и ежегодно осигуряване на по-бърз интернет и създаване на зони за достъп до безплатен безжичен интернет.