Кремъчни пистолети с позлата и 250-годишно сливенско шишане представят в Художествената галерия в Добрич

Войводите от сдружение „Хайдути” с открит урок по родолюбие в Добрич

Кремъчни пистолети с позлата и 250-годишно сливенско шишане представят в Художествената галерия в Добрич

Кремъчни пистолети със сребро и позлата и 250-годишна пушка, известна като Сливенско шишане, ще представят от Сдружение „Хайдути” – Варна в Художествената галерия на Добрич на 3 март. Това съобщи за Добрич Онлайн войводата Йордан Вашев.




В деня на освобождението на България и Националния ни празник – 3 март, Сдружение „Хайдути” – Варна организира открит урок по родолюбие в Добрич по покана на Народнo читалище „Добрич – 2017”. Жители и гости на града ще имат възможността да се потопят в света на хайдутите и да разберат защо са станали такива и какво всъщност са правили. „Тръгваме още от самото начало. В легендите и преданията се говори, че първият хайдутин е бил Косан Войвода, който е бил управителят на Ловешката крепост при падането под турско робство”, сподели Йордан Вашев. Косан войвода, заедно с триста войници, създава първата хайдушка чета. Той всъщност се е казвал Станко, но понеже имал много дълга и красива коса всички са му казвали Косан войвода. Последният хайдутин е бил Ильо войвода, който заедно с Раковски, създава Втората българска легия и участва в Руско-турската освободителна война. След като княжество България добива статут на държава, той се включва във ВМРО и започва да помага на българите в Македония за извоюването на свободата. Има още много известни войводи, като някои от тях са жени. За тях Йордан Вашев ще разкаже в галерията на Добрич на 3 март. „Най-важното е да се знае истината за нашето минало, такава, каквато е!”, категоричен е той. 


Освен интересните исторически факти и истории от живота на хайдутите, ще бъдат представени автентични оръжия от края на XVII до XIX век. Сред експонатите са кремъчни оръжия, пистолети, пушки, ятагани, ножове, както и накити, които са слагали тогава хайдутите и въобще по-заможните хора по празниците. 


Оръжията, които ще бъдат показани са различни по вид, защото са произвеждани в цялата Османска империя и по-специално тук на Балканите. 

Най-старото оръжие е 250-годишна пушка. Тя е произведена в Сливен и носи името сливенско шишане. Добричлии ще имат възможността да видят много красиви пистолети със сребро и позлата, ятагани, които също са със сребърно и златно покритие. „Едно време са ги правили много красиви, защото оръжието е било единственият приятел на един хайдутин. По този начин той се е защитавал  и колкото по-красиви са били оръжията, толкова по- спокойни са били. Когато човек е запасан с красиви оръжия се забелязва повече. Вдъхвал е доверие и респект у хората”, заяви Йордан Вашев. 


Ще бъдат показани дрехи от времето на хайдутите, някои от които са автентични. „На времето хората не са имало много дрехи, особено хайдутите и са ги погребвали с най-хубавите им носии, а другите са ги раздавали. Трудно могат да се намерят автентични дрехи от онова време”, сподели Вашев. 


Сдружение „Хайдути” е създадено преди 5-6 години, като първото е било с център Пловдив. Основната задача е изследване и популяризиране на хайдутското движение и по-точно този период, който е най-страшният за българския народ – т.н. кърджалийски времена – края на XVIII и началото на XIX век. Това е периодът, в който Османската империя е раздирана от междуособици,  няма пари да плаща на наемници и на еничари, тъй като губи поредната война с Русия. Поробителите формират банди и започват да нападат и грабят българските села и малките градове. Тогава са най-силно се развива хайдушкото движение, даже цели села и градове се въоръжават, за да спрат кърджалиите и даалиите. Това е периодът, в който сдружението се е конкретизирало. 


„Всичко това, което е правено през османското робство за съхраняването на българския народ е православната вяра и вярата в хайдутите, защото те са били единствените закрилници на народа. Всичко това предшества създаването на революционните комитети, Априлското въстание и  разбира се Освобожението, което благодарение на Русия, ние сме постигнали”, каза в заключение Йордан Вашев от Сдружение „Хайдути” – Варна. 


Урокът по родолюбие ще се проведе на 3 март, от 16 часа в Художествената галерия в Добрич.