25 младежи от Добрич преминаха обучение по дигитални умения по проект EDIBO

Обучението се проведе в периода от 14 януари до 28 февруари 2020 г. в град Добрич по проект EDIBO: Европейски дигитални обучителни лаборатории“, финансиран от Фонд за младежка заетост на Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкия финансов механизъм 2014 г. – 2021 г.

25 младежи от Добрич преминаха обучение по дигитални умения по проект EDIBO

Напълно заслужено, след положените усилия, сертификати за участие за придобитите умения получиха 25 младежи на възраст между 18 г. и 29 г., безработни и неучащи, изложени на риск от социално или трудово изключване. Успешно завършилите са подобрили компютърни  си умения, придобили са дигитални си умения за стартиране на собствен бизнес и допълнителна квалификация за по-голяма възможност за започване на работа. Учебната програма са преминали всички участници, като основните теми от програмата са: Компютрите и бизнеса; Основни програми за ежедневието на предприемача; Организация на работата на предприемача с помощта на компютър; Електронно взаимодействие с институциите; Дигитално предприемачество и др.



Проектът EDIBO е насочен към проблема с младежката безработица и се стреми да насърчи обучението и намирането на работа на младежи до 29 години, както и да отговори на силното търсене на работници в областта на информационните и комуникационни технологии. Изпълнява се от седем партньора от шест страни на Европейския съюз – България, Гърция, Латвия, Литва, Италия и Испания. Финансирането е в размер на 1,4 милиона евро и дейностите по проекта ще продължат до септември 2021 г. Обученията се провеждат паралелно във всички страни партньори, като това в Добрич е получило специално отличие от органа, управляващ финансиращата програма – първенец по брой обучаеми, посещаемост и качество на обучението.

В проекта „EDIBO: Европейски дигитални обучителни лаборатории“ ще бъдат обхванати 1050 млади европейци от уязвимите групи, като се очаква най-малко 500 от тях да получат работа, а 100 младежи да станат самостоятелно заети, благодарение на придобитите знания и умения. Завършилите първото обучение в Добрич споделиха, че получените знания ще им помогнат много при провеждане на интервю и намиране на работа. По време на курса те са подобрили не само знанията си, но и социалните си умения и контакти.

В рамките на проекта безплатно ще се организират общо шест обучителни курса по „Дигитални умения“. Следващият планиран курс ще се проведе през есента на 2020 г. Всички желаещи, попадащи в целевата група могат да се свържат с организаторите на ел. адрес: edibotrainer@gmail.com.