49 души в област Добрич, завърнали се от Италия и Китай, са под карантина заради коронавируса

49 души от област Добрич, които са се завърнали от Китай и Италия, са предадени за наблюдение заради епидемията от коронавирус в двете държави. Това съобщи пред журналисти днес директорът на Регионалната здравна инспекция – Добрич д-р Светла Ангелова.

49 души в област Добрич, завърнали се от Италия и Китай, са под карантина заради коронавируса

Днес се проведе съвещание на Областния координационен щаб, чиято цел е да извърши организиране на действията от компетентните държавни и местни органи във връзка с епидемията от коронавирус в Китай и Италия.  На него са присъствали представители на всички общини в областта, служители на МВР, Гранична полиция РС ПБЗН и други. След заседанието на Щаба беше дадена пресконференция от областния управител на Добрич Красимир Кирилов и д-р Светла Ангелова – директор на РЗИ – Добрич. 


Д-р Ангелова заяви, че от момента, в който е излязла заповедта на министъра са били разпоредени противоепидемични мерки във връзка с разпространението на коронавируса. Към момента на територията на областта има предадени за наблюдение  49 души. Всички те са се завърнали от Китай или Италия и са преминали граничен здравен контрол. Предадени са на личните им лекари за наблюдение. Всеки един от тях е поставен под домашна карантина за срок от 14 дни, което е 2 инкобационни периода.  Към момента всички са здрави и няма получена информация от личните лекари, че някои има симптоми на опасния вирус. 

По думите на д-р Ангелова противоепидемичната мярка - доброволна домашна карантина, означава, че гражданинът се е съгласил доброволно да си стои у дома и да не излиза, за да не поставя обществото в риск от възникване на епидемия. Всеки един е потенциален рисков пациент. „На всички, на които им е предложена домашна карантина са им дадени препоръки у дома всички дейности и действия да бъдат разделени по време, място и пространство”, заяви тя. 

Директорът на РЗИ – Добрич д-р Светла Ангелова каза още, че е получила сигнал за човек, поставен под карантина, който не я спазва в град Каварна. Сигнализирано е към местното РПУ, но към момента няма информация дали сигналът е достоверен, или не. „Това е доброволна карантина, хората трябва да бъдат отговорни, защото на първо място поставят под въпрос здравето на хората, с които живеят и на второ място здравето на хората в общността, в която прекарват всеки ден”, категорична беше д-р Ангелова. 

Тя заяви, че към днешна дата се наблюдават само лица, които идват от Италия и Китай и на нашите три гранични сухопътни пункта няма разпоредени проверки и не се създава граничен здравен контрол. Това е преценено от Националния щаб, въз основа на пътникопотока. 

"В момента ситуацията е малко натоварваща, но е спокойна, защото всички лица, които сме поели и предали за наблюдение са здрави, няма нито един, който да показва симптоми”, каза в заключение д-р Светла Ангелова.