За четвърти път празнува днес рождения си ден 16-годишната Здравка от Добрич

Родените през високосна година официално празнуват рождения си ден през четири години.

За четвърти път празнува днес рождения си ден 16-годишната Здравка от Добрич

Сред тях е 16-годишната Здравка Димитрова от Добрич. Днес тя става на 16 години, но реално празнува четвъртия си рожден ден. Споделя, че се чувства специална заради датата, на която се е появила на този пъстър свят. 


През останалото време тя отбелязва рождението си на първи март. Често приятели  я питат на кой ден да й отправят пожелание за празника, когато годината не е високосна.  

„Преди 16 години леля се е пошегувала с мама, че има вероятност да се родя на 29 февруари. Терминът на майка ми е бил за 13 март. По ирония на съдбата съм се появила на 29 февруари в 18.30 часа, две седмици по-рано“, споделя Здравка.


В България новородените се записват с точния ден и час, на който се родени. Има държави с различна практика – родените на 29 февруари да се записват на 1 март или на 28 февруари.

 „Може би, когато Здравка стана на шест реално разбра, че през четири години няма точна дата, на която да празнува рождения си ден. Първата й реакция беше – защо моята дата я няма на календара тази година. Реално празнува рождения си ден напълно осъзнато за първи път, когато стана на осем. На четири години едно дете не го възприема много, макар че тогава беше първият й рожден ден след раждането. Беше 2008 година и го празнувахме с много хора. Винаги сме й правили специални изненади, когато годината е високосна и има истински рожден ден“, казва майка й Павлета.



Някой смятат, че е лоша поличба да се родиш на 29 февруари, а за други датата носи късмет. Здравка вярва, че числото е щастливо. Признава, че по този начин рожденият й ден е по-специален, спомените от него са по-значими. 16-годишното момиче споделя, че досега не се е запознавала с други хора, родени на същата дата като нея.


Майка й е категорична, че Здравка е необикновено дете, творчески насочено. Тя пише поезия. Когато е осми клас изпитва необходимостта да излее чувствата си на бял лист хартия в едно от междучасията в училище. Интересен факт е, че първоначално започва да пише на английски език. Печели поощрителна награда от средношколски конкурс за поезия "Възкресения 2019“.