Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 24 до 28 февруари

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Модернизираната пречиствателна станция за отпадъчни води на Добрич /ПСОВ/ официално беше открита. Съоръжението се намира в с. Врачанци на площ от около 9,96 ха, където се пречистват отпадъчните води от битовия, обществения, промишления сектор, както и от дъждовни води.



Поредното дело за временно настаняване на децата от село Кардам, чието братче почина от натравяне с фосфин, при техните баба и дядо се проведе в съда в град Генерал Тошево.

Общинските съветници на Каварна върнаха спорната точка за такса на медиите. В защита на своето предложение общинският съветник Красимир Кръстев заяви, че за отмяната на решението на Общинския съвет на Каварна е бил упражнен натиск  върху областния управител Красимир Кирилов, след което собствениците на медии са решили да се съюзят срещу въвеждането на такса за журналистите.

Областният управител на Добрич Красимир Кирилов заяви, че върху него и екипа на Областната администрация не е упражняван натиск от страна на собствениците на медии за връщане на Правилника на ОбС - Каварна със спорната точка 5.

20 ученици и техните четирима преподаватели от Каварна се върнаха предсрочно от Италия заради епидемията от коронавирус. Те бяха там по програма „Еразъм+“ и се намираха близо до Милано.20 ученици и техните четирима преподаватели от Каварна се върнаха предсрочно от Италия заради епидемията от коронавирус. Те бяха там по програма „Еразъм+“ и се намираха близо до Милано.

Масирана полицейска проверка за противодействие на битовата престъпност по разпореждане на главния прокурор е била проведена на 25 февруари в село Карапелит под ръководството на Окръжната прокуратура в Добрич.

За следващата ротарианска година Ротари клуб – Добрич има две идеи за осъществяване на проекти. Едното предложение е за изграждане на „Кът на семейството”, който да се намира в района на Ритуалната зала. Идеята е там младите семейства да запечатат в снимка своя първи миг от официалния им съвместен живот. Другото предложение е да се осигури термо легло за отделението по неонатология към МБАЛ – Добрич. 

Кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров е бил избран за член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/. След гласуване на 265 общини от страната, са били избрани 23-ма членове на Управителния съвет на състояло се Общо събрание на организацията в София.

Борисов изпрати правителствения самолет да прибере групата ученици от Каварна. Премиерът разпореди транспортирането на 22 деца и 4 учителки от Италия с правителствения самолет. Той ще излети незабавно към Ботуша, като вместо стюардеси ще има медицински лица.

Няма симптоми на коронавируса у нито един от завърналите се от Италия ученици и четиримата им ръководители, съобщи председателят на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

13 деца и ученици бяха наградени от участието им в областния конкурс рецитал „За да я има България“. Всички призьори тази година са от град Добрич. Те бяха наградени от кмета Йордан Йорданов. 

Превозвачи от област Добрич със своите камиони се събраха на протест близо до Млекопреработвателното предприятие „Сердика” в Добрич, по пътя за град Генерал Тошево. Тяхното искане е ТОЛ системата да бъде отложена докато не се изясни напълно.

Община Добричка ще кандидатства с проектно предложение за подмяна на уличното осветление с LED в 10 села на територията й. Проектът е по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност”, финансирана от Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. 

680 лева, дрехи, обувки и уреди събраха граждани, фирми и социални услуги в клубната къща на МК „Кан Аспарух” в Добрич за пострадалите при пожара на 15 февруари семейства.

Грипна ваканция е обявена за общините Каварна, Балчик и град Генерал Тошево до четвърти март, включително.

49 души от област Добрич, които са се завърнали от Китай и Италия, са предадени за наблюдение заради епидемията от коронавирус в двете държави. Това съобщи пред журналисти директорът на Регионалната здравна инспекция – Добрич д-р Светла Ангелова.