На Сирни Заговезни традициите оживяха в Добрич (+СНИМКИ)

На Сирни Заговезни традициите оживяха в Добрич (+СНИМКИ)
Организираната програма събра малки и големи в Архитектурния етнографски комплекс „Стария Добрич“


По традиция проявите по повод празника Сирни Заговезни започнаха с кукери, за които се вярва, че гонят злите сили. Шествието, което тръгна от началото на пешеходната зона на бул. „25 септември“ и продължи до Часовниковата кула в „Стария Добрич“, събра погледите на малки и големи.

В Етнографския комплекс  многобройната публика беше зарадвана с изпълнения на талантливите възпитаници на Професионалния фолклорен ансамбъл „Добруджа” и Представителната фолклорна танцова студия „Добруджа”, с главен художествен ръководител Стоян Господинов.


Истински интерес бяха за децата възстановките на ритуалите хвърляне на стрели и прескачане на огън. Програмата, организирана от община Добрич, Регионалния исторески музей и ПФА "Добруджа", завърши със Сирнишко хоро, на което се хванаха танцьори, гости и граждани.


Със Сирни Заговезни се поставя началото на най-големия пост през годината - Великият пост.   С празника се свързват кукерските игри, очакването на пролетта и проявата на най-висшия човешки акт - прошката.  В народния бит на този ден млади и стари прескачат за здраве накладени огньове, влюбените момци хвърлят в двора на любимата „чавги" - запалени стрели от дрян, което представлява любовно обяснение. 


През целия ден по-младите посещават домовете на по-възрастни роднини и близки и искат прошка с целуване на ръка. Символът на този ритуал е хората да изпълнят сърцето си с любов и мир за да посрещнат Възкръсналия Христос  (Великден).

Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+