Каварна отбеляза 142 години от Освобождението на България

С празнично настроение и поднасяне на венци и цветя каварненци отбелязаха 142 години от Освобождението на България.

Каварна отбеляза 142 години от Освобождението на България

Тази година тържественото честване започна с шествие с националния трибагреник, в което се включиха десетки ученици и жители на града.


Официалната церемония по отбелязване на Трети март бе открита с рецитация на стихотворението на Иван Вазов-"Опълченците на Шипка" от Тодор Червеняков. Градът бе огласен и от звука на химна на Република България, а каварненци преклониха глава  в знак на почит пред всички герои, дали живота си за свободата на отечеството ни 

 „3-ти март е свещена дата за всички нас, защото на този ден преди 142 години след 5-вековно османско робство, България възкръсва за нов живот. 

Една империя признава свободата на един малък, но силен народ. На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор, с който  отбелязваме края на една война. 

Тази война за нас – българите е символ на успеха, символ на новото национално самочувствие и достойнство. Тя е едно ново начало за нашия народ!  

Нашите наследници трябва да знаят и тачат спомена за славните бойци и революционери, които чрез своята преданост отдадоха живота си в името на Родината!Поклон пред светлата памет на героите!Честит Трети март!", каза в поздравителното си слово кметът на община Каварна Елена Балтаджиева.

В полагането на венци и цветя пред мемориала-костница на загиналите руски воини се включиха представители на Община Каварна, Общински съвет-Каварна, Исторически музей- Каварна, НЧ „Съгласие-1890“, клуб по гражданско образование, училища, политически партии и много граждани.