Няма регистрирани случаи на АЧС в област Добрич

Няма регистрирани случаи на заболяването Африканска чума по свинете в област Добрич. Това е информарала е д-р Анелия Андонова, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, на редовно заседание на епизоотичната комисия.

Няма регистрирани случаи на АЧС в област Добрич

Д-р Андонова е обърнала внимание на Инфлуенцата, като е съобщила, че има множество засегнати обекти в Пловдивско, където има и Нюкясълска болест по птиците. В тази връзка тя е апелирала представителите на общините да припомнят на заседания на общинските епизоотични комисии, че ваксинирането против Нюкясълска болест е ангажимент на стопаните на птици. Тя е подчертала, че на територията на областта промишлените птицеферми са извършили имунизация.



По втора точка от дневния ред областният управител Красимир Кирилов е обърнал внимание на влезлите в сила промени по Наредба 44, с която се регламентира регистрацията на животновъдни обекти – лични стопанства. 

„Подаването на заявления става при кметовете и кметските наместници на населените места, които ги входират в ОДБХ. Проверки на личните дворове се извършва от лекар от ОДБХ, кмета или кметския наместник на населеното място и ветеринарния частно-практикуващ лекар. В заявлението са посочени изискванията, на които трябва да отговарят частните стопанства, както и допустимия брой животни от всеки един вид, които могат да бъдат отглеждани за лични нужди“, заявил е Красимир Кирилов. 

В заключение д-р Андонова е допълнила, че промяната е направена с цел да се знае какви животни се отглеждат и да има по-ясна епизоотична картина в страната.