Майки на деца със специални потребности поискаха да се запази Законът за личната помощ

Майки на деца със специални потребности излязоха днес на протест пред Областната администрация в Добрич в подкрепа на Закона за личната помощ.

Майки на деца със специални потребности поискаха да се запази Законът за личната помощ



Организатор на протеста е Камелия Тодорова, която е майка на дете с аутизъм. Тя сподели, че заедно с другите родители се обединили от идеята да подкрепят Закона за личната помощ, защото той гарантира живота, освен на децата със специални потребности, но и на хората с увреждания като цяло. 


„За този Закон ние дадохме почти 7 месеца от живота си, стояхме на палатки с всички тези майки в най-големия пек и дъжд, дежурихме на смени, за да можем да го прокараме и подкрепим другите майки, защото ако не се обединим нищо няма да се случи”, заяви Камелия Тодорова. По думите й социалният министър Деница Сачева иска Закона за личната помощ да бъде отменен с идеята, че той не действа както трябва и на по-късен етап да бъде вкаран в Закона за социалните услуги. 


Опасенията на притеснените родители на деца със специални потребности са, че средствата ще се превеждат на неправителствени организации и чрез тях  ще стигат до майките. 

„Сега чрез Закона за личната помощ това няма как да стане, защото има индивидуална оценка на всяко едно дете и на всеки един човек с увреждания. Всеки има право на чужда помощ и парите отиват директно към лицето с увреждане и така няма да може да се спекулира с тях. Това явно на хората отгоре не им е удобно и искат да атакуват закона и да го  премахнат”, категорична е Тодорова. Според нея Законът за личната помощ не създава проблеми, а се базира на оценка на нуждите на хората с увреждания.


Светла Стоянова е една от майките, които излязоха днес на протест. Нейните опасения са, че чужд човек, който не е запознат с потребностите на детето й, ще влезе в дома й и ще се грижи за него. Тя не е сигурна до каква степен ще е квалифициран. „Не смятам, че чужд човек би се грижил по добре за детето ми от мен самата”, категорична беше тя. 


Галина Костова е майка на дете с аутизъм. Нейният син е на 16 години.  „Искаме да се запази Закона за личната помощ, защото той е в полза на децата ни. Смятам, че правителството ни се опитва да раздели дори майките с увреждания, защото от векове знаем, че тази догма „Разделяй и владей” винаги е била като правило и работи.  Ние по скоро искаме Правителството да мисли по друг начин, че трябва да покаже съчувствие, толерантност и грижа към тези деца с отношението си към тях. Законът, който ние майките извоювахме, мисля, че трябва да се запази, защото е полезен”, сподели тя. 

Галина Костова каза в заключение, че Законът за личната помощ има много добри страни и предлага много възможности, които ще отпаднат, ако той бъде отменен.