Какво представлява L-карнитинът

Какво представлява L-карнитинът

L – карнитинът е широко познат сред спортуващите хора. Може би една от причините да бъде толкова популярен е именно способността му да изгаря мазнините, а от там и да причинява загуба на телесно тегло.На пазара се предлага в течно състояние и под формата на таблетки. Препоръчително е да се приема два пъти дневно, 2 часа преди физическо натоварване, за да има максимален ефект при тренировката. 



L – карнитинът е аминокиселина, която се синтезира в организма и по – специално в бъбреците и черния дроб, на базата на лизин, метионин, витамин В6 и желязо. Складира се в скелетните мускули, мозъка, сърцето и спермата. Задачата на L – карнитинът е да осигури транспорта на мастните киселини през мембраната на митохондриите като по този начин се изгарят мазнините и се „произвежда“ енергия. В същото време има отслабващ ефект.

Организмът обикновено произвежда достатъчно карнитин. Богат източник е червеното месо и други животински продукти. Открит е през 1905 година именно в месото (carnus) и оттам произлиза неговото наименование. Въпреки това, дори вегетарианци и вегани, в чиито хранителен режим не присъстват месо или продукти от животински произход имат необходимото количество от тази аминокиселина в организма си.

Недостиг може да се наблюдава при наличието на метаболитни нарушения. При хора с такъв недостиг се забелязват някои странични ефекти като накуцване, забавен метаболизъм, умора, отпадналост, мускулна слабост и болки в сърдечната област.

Източници на L – карнитин

Храни, богати на карнитин са говеждото и агнешкото месо, месо от птици, рибата и млечните продукти.Съдържанието на карнитин в плодовете и зеленчуците е минимално. Между 60 и 70 % от карнитинът, получен чрез храната се абсорбира от организма.Докато същият, получен чрез перорални хранителни добавки се усвоява едва 15 – 20%. 

Предимства на L – карнитинът

При интензивни спортни тренировки, добавките с L – карнитин са предпочитано средство за употреба, защото тренирайки освен приток на допълнителна енергия, организмът изгаря мазнините и намалява телесното тегло. Особено подходящ е при аеробни натоварвания, когато се нуждаем от голям приток на кислород в кръвта.Употребата му и дневните препоръчителни дози трябва да бъдат консултирани с лекар.

Направените проучвания показват, че макар и безобиден при предозирането му могат да се наблюдават някои стомашно – чревни неразположения като диария, спазми в корема, повръщане и гадене. Наред с най – известното му приложение на „fat burn“ продукт, употребата на L – карнитин благоприятства за подобряване функциите на бъбреците и отделителната система.Освен това има и антиоксидантно действие. 

Антиоксидантите се борят срещу свободните радикали в организма, причиняващи изменения в клетките. Направени са изследвания според които много болести се повлияват добре от допълнителен прием на карнитин:

• Инфаркт на миокарда и сърдечна недостатъчност - сърдечната недостатъчност се изразява в невъзможността сърцето ефективно да изпомпва кръв до тъканите и органите на тялото.Употребата на карнитин значително подобрява физическата дейност на пациенти с такова заболяване. 

• Хемодиализа - пациенти с нарушена бъбречна функция имат недостиг на L - карнитин в организма си.Препоръчва се интравенозна терапия с карнитин, а не перорална защото има опасност от натрупване на токсични метаболити в организма. 

• Намаляване на подвижността на сперматозоидите - допълнителният прием на карнитин значително увеличава подвижността на сперматозоидите. 

• Деменция - направени са малки клинични проучвания според които употребата на карнитин от пациенти, страдащи от Алхаймер забавя умствения им упадък.