Мая Василева: Работата в МВР е едно предизвикателство, не знаеш какво те очаква във всеки един момент

Мая Василева: Работата в МВР е едно предизвикателство, не знаеш какво те очаква във всеки един момент
В Международния ден на жената – 8 март, Ви срещаме с една дама, избрала „мъжка” професия.

Мая Василева е на 33 години, 10 от които работи в системата на МВР. Тя е полицейски инспектор в РУ - Каварна  към Областната дирекция на МВР в Добрич. 


Още от дете младата жена се възхищава на полицаите и усеща вътрешно, че това е нейното призвание. Полицейската професия е и мечтата и на нейния баща, именно по неговите стъпки тръгва и тя. Постъпва в Центъра за специализирана полицейска подготовка в град Варна към Академията на МВР и въпреки, че завършва археология в Шуменския университет и по професия е учител по история, тя избира именно да бъде полицай. 


Мая Василева сподели, че много пъти си е задавала въпроса дали това не е мъжка професия, но понякога съдбата предопределя бъдещето на човек.  „От малка симпатизирам на професията, моят баща, когото наскоро загубих, като млад е започнал в полицията, но поради независещи от него обстоятелства е трябвало да се откаже и може би, това, че аз избрах да съм полицай е някакъв вид негова осъществена мечта”, каза тя. 


Съпругът на Мая Василева също е част от системата на МВР, когато той решил да кандидатства тя набрала смелост и също подала документи. На следващата година се е преборила с много мъже и жени и спечелила конкурса, с който постъпила в МВР. Започнала в сектор „ Пътна полиция” във Варна. След време решила да се върне отново в родната Каварна. По думите й малкият град се нуждае от повече млади хора, за да се развива. Разбира се, колкото по-малко е населеното място, толкова по-големи са трудностите за служителите на реда - нарушителите са едни и същи и хората се познават, плюсовете са, че криминалният контингент е добре известен на полицията. 


На въпроса ни, какви са трудностите, които срещат дамите в тази професия, тя отговори с усмивка, че дори вече не ги забелязва, но като цяло все още усеща някакво недоверие от страна на гражданите и колегите си. „В последните 5-6 години забелязвам, че доста жени навлязоха в различните подразделения на системата на МВР и по този начин, малко по малко, обществото започна да свиква да вижда жена в униформа, както и колегите свикват с това присъствие. В крайна сметка всички сме равни и трябва да отстояваш себе си, независимо дали си мъж, или жена и честно казано не е много лесно. При дадени ситуации и случки малко по малко успяваш да спечелиш доверието и на тези, които са се съмнявали в теб. Трябва да си способен и да го искаш, аз смятам, че успявам”, категорична е младата жена. Тя изказа своите благодарности към ръководството на МВР за гласуваното доверие. 


„Обикновените граждани не знаят, че работата в МВР е едно предизвикателство – не знаеш какво те очаква и какво може да ти се случи във всеки един момент и дали ще се прибереш навреме в края на работния ден”, сподели Мая Василева. 


По думите й полицейската професия взима много - времето за семейството, съня, понякога емоциите през деня са много и се случва да изпада в ситуации, които я натоварват психически и физически. Но нейните близки винаги са до нея и я подкрепят. 


Въпреки всички трудности професията й дава удовлетворение от добре свършената работа. „Да успееш да предотвратиш престъпление и да съумееш да накараш водачите, които управляват под влияние на алкохол и са неправоспособни просто да преустановят, за мен е нещо много удовлетворяващо”, сподели тя. 


Мая Василева работи и с много деца и младежи. Тя води лекции по пътна безопасност  в училища и детски градини.  „Това, което ми дава надежда е, че лекциите, които им изнасям по пътна безопасност допринасят за предпазването на много човешки животи. Аз съм работила с много деца от различни възрасти – от детската ясла до 12 клас, и моята професия им помага и им дава някаква първоначална база знания”, сподели тя. 


Мая Василева разказа, че още щом децата я видят очичките им светват, искат да я докоснат и й се възхищават все едно пред тях стои икона. Младата жена винаги носи атрибути от своята професия, които малчуганите разглеждат с огромен интерес, снимат се с жилетката и шапката й. Някои от момиченцата не пропускат да споделят, че искат да бъдат полицаи като нея като пораснат.  Мая Василева заяви, че младежите първоначално са скептично настроени, виждайки жена полицай, но базирайки се на знанията и опита, които виждат, че притежава, им става много интересно и разбират, че всичко, което им говори е поучително и би могло да им е от полза. „За учениците от 12 клас, които са правоспособни водачи, е много интересно да знаят какви са последствията от много от нарушенията, които биха допуснали. По този начин, узнавайки какво би следвало ако управляват под въздействието на алкохол и наркотици, или едно малко моментно разсейване би довело до много тежки последствия. Виждайки и чувайки за наказанията и последствията, те осъзнават какво точно им говоря и доколко е ценно това за тях и до колко би спестило нещо много тежко”, каза Василева.  


Тя показва на своите ученици и клипове с реални  пътнотранспортни произшествия на всички участници в движението, по този начин децата виждат какво се случва, как биха могли да се предпазят и какви грешки се допускат от всички участници в движението.


„Да си полицай означава да спреш да мислиш, че дадена ситуация може да бъде риск за твоя живот и просто да реагираш, да помогнеш на пострадалите и т.н. Вече не мислиш като обикновен гражданин, а като служител на МВР, който на първо място трябва да осигури безопасността на гражданите, на колегата до себе си и накрая да мисли за своята”, каза в заключение полицейският инспектор Мая Василева. 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+