Почитаме Св. Четиридесет мъченици

На днешния ден Православната църква почита 40-те войници от арменския полк в гр. Севастия, които след жестоки мъчения загиват за своята вяра по време на преследванията на християните от император Лициний (IV в.).

Почитаме Св. Четиридесет мъченици

В народния календар празникът е познат още като Четиридесет мъченици Севастийски, Свето четирси, Св. четиресе, Младенци.


С този ден е свързано народното вярване, че слънцето се обръща към лято и времето се затопля. Тогава излизат всички буболечки, змии, гущери от дупките си. 

Особено място сред обичаите на празника заема обредното гонене на змии и гущери. Стопаните палят огън, прескачат го, удрят по железни предмети и наричат: “Бягайте, зъми и гущери, на 40 разкрача”. В някои краища на България е разпространен обичаят оратници (огруглици) - това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си и по този начин пропъжда болести и несполуки. Много популярен е и обичаят хвърляне на стрели. Всеки ерген изстрелва с простичък, направен от самия него, лък запалена стрела в двора на момата, която си е харесал. Обикновено това продължава до късна доба.

На празничната трапеза се слагат 40 червени чушки, пълнени с боб, а също и 40 постни сарми. Наливат се 40 чаши вино и ракия. Изяждат се 40 залъка и се изпиват 40 глътки вода. На този ден стопанинът засява 40 корена и всичко се хваща.

На този ден не трябва да се провлачва конец, за да не се въдят змии и не се споменава името на влечугите.

Имен ден празнуват Младен, Младена, Младенка, Горан и Горянка.