Отиде си литературният историк проф. дфн Иван Сарандев

На 7 март на 86-годишна възраст е починал литературният историк проф. дфн Иван Сарандев, съобщават от Дом-паметника "Йордан Йовков".

Отиде си литературният историк проф. дфн Иван Сарандев

Дългогодишната му разностранна, научна и преподавателска дейност е тясно свързана с живота и творчеството на Йордан Йовков, на когото посвещава двете си монографии: „В света на „Старопланински легенди“ и „Йордан Йовков. Жизнен и творчески път (1880 – 1937)“. 



Проф. Сарандев е неизменен участник в организираните в Добрич и на други места в страната конференции, кръгли маси, представяния на книги, изложби и други събития за писателя. Затова за неговата неуморна научноизследователска и популяризаторска работа през 2000 г. му е присъдено високото литературното отличие „Йордан Йовков“. Ръководеният от проф. Сарандев екип за литературно анкетиране в Института за литература към БАН издава 40 литературни анкети, сред които и лично проведената от учения анкета с Дора Габе - един от най-ценните литературноисторически извори за поетесата. През 80-те години на ХХ век проф. Сарандев става част от Дружеството на писателите в Добрич и е пряк участник в литературния живот на града и региона. Особено близки са контактите му с журналиста Йордан Дачев, с когото поддържат дългогодишно приятелство. Ученият е и един от най-верните съмишленици на Регионалния исторически музей в Добрич в усилията на институцията да популяризира Йовковото литературно наследство.