Създадоха първия клуб за ретро автомобили в Добрич

Първият клуб за ретро автомобили в Добрич беше учреден преди по-малко от месец, той носи името „Толбухин”. Това съобщи за Добрич Онлайн председателят му Петър Георгиев.

Създадоха първия клуб за ретро автомобили в Добрич


Идеята за създаването дошла още преди 8 години, когато няколко запалени по ретро автомобилите мъже, сред които Кольо Тончев, който притежава най-стария трабант в България, решили да създадат подобна организация, за жалост не се получило. 


През 2018 година, на последната за годината сбирка на собствениците на ретро автомобили в Стара Загора, когато се закрива и сезона, Петър Георгиев влязъл с другите председатели и споделил, че няма клуб, но иска да организира събитие. От Международната автомобилна организация ФИА му дали дата – 10 август 2019 година. 

Над 100 ретро возила се събраха на парада в Добрич (+СНИМКИ) 

Първият парад за старинни и класически автомобили и мотоциклети в Добрич предизвика огромен интерес. Той се състоя в градския парк „Свети Георги”, бяха показани над 100 возила и 20 ретро мотоциклета. Там Петър Георгиев и неговите колеги срещнали още много привърженици. 

През януари се провело първото учредително събрание. На срещата присъствали  всички, които искат да членуват в клуба за ретро автомобили. Тогава е бил избран състава на клуба и са били подени документи за учредяването му. В момента в ретро клуб „Толбухин” членуват 12 души, като двама са от Аксаково и един – от Варна. Председател е Петър Георгиев, зам.-председател е Николай Николов, а секретар – Стоян Димитров. 

Името „Толбухин” не е случайно, именно когато ретро автомобилите са се движили по улиците, градът ни е носил това име. „Самият клуб е ретро, затова гледахме името да е по-старо”, сподели Георгиев. 


Логото на новоучредения клуб е гербът на град Добрич, около него са изобразени старинни автомобил и мотоциклет. Те са собственост на един от членовете на клуба Петър Петров. Возилото е марка Шевролет Интернационал АЦ от 1929 година, той е и най-старият автомобил в клуба, а мотоциклетът е единична бройка военен Урал. 


Членовете в клуба притежават ретро автомобили от различни класи и години. Колите са в оригиналния си вид и всяка една е с 90% оригинални части. Сред тях са „Трабант” 600 на Кольо Тончев от 1965 година, „Вартбург” 311 от 1965 година, военен трабант, който е собственост на Светлин Енчев. Той може да се похвали и с „Форд” А от 1931 година,  „Форд Айфел”  от 1937 година и „Симка” от 1937 година. 


Първото събитие, което ще организира ретро клуб „Толбухин” през 2020 година, ще е Втори ретро парад, той ще се състои на 15 август. От тук нататък предстои посещение на другите ретро клубове в страната, а на 6 май автомобилистите ще представят своите ретро возила в с. Плачидол за празника на града.