Домашно приготвени сладка и мармалади от Родопите предлагат на фермерския пазар в Добрич

На традиционния Фермерски пазар в "Стария Добрич" утре ще бъдат представени вкусни домашно приготвени сладка и мармалади.

Домашно приготвени сладка и мармалади от Родопите предлагат на фермерския пазар в Добрич



На 12 март, новият участник във Фермерския пазар в „Стария Добрич” ще върне жителите и гостите на града  назад във времето към вкуса на домашно приготвените сладка и мармалади. Представителите на фамилна компания “Веспадо и синове” от с. Ракитово в Западните Родопи, предлагат домашни сладка по изпитана рецепта, несъдържащи оцветители и консерванти, а само екологично чисти съставки.


Идеята за създаването на компания, която да позволява на обикновения потребител един вкусен, но и значително по-полезен начин на живот се заражда преди 10 години. Главата на фамилията Велчо препитавал семейството си чрез работа в дървообработването, а двамата му сина- Добри и Спас, с които реализира тази идея, тогава били все още са били учащи. Рецептите са стари и добре изпитани, а на домашно приготвените сладка са се радвали български и чуждестранни туристи. Малките количества бързо са свършвали, но голямото търсене бързо разраснало производството. 


От засяването на самия плод до достигането до завършването на продукта, участието на консерванти и оцветители е тема табу. Брането и производството сами по себе си са сложен, дълъг и тежък процес, но Велчо, Добри и Спас са приели създаването на качествен, натурален, полезен и същевременно вкусен продукт за тяхна лична мисия. Днес фамилната компания произвежда над 22 вида домашни сладка, домашен мед, сиропи, конфитюри и мармалади. 


Фермерския пазар в Добрич традиционно се провежда всеки четвъртък от 10.00 часа в  АЕМО „Стария Добрич”. На 14 март (събота) ще се състои  и фермерско изложение „Вкусът на Добруджа”, което по традиция се разполага по централната пешеходна алея в близост до читалище Йордан Йовков от 10 до 16 часа. 

Във връзка с епидемиологичната обстановка в страната, Фермерския пазар в Добрич предприема мерки за противодействие на коронавируса.  

„В България реално няма епидемия, но все пак за вашето спокойствие и  безопасност ние прилагаме превантивни мерки. Нашите производители са добре инструктирани, здрави са и декларират това писмено като се задължават да не присъстват на пазара, ако имат симптоми дори на нормална настинка, спазват правилата за хигиена, носят ръкавици, дезинфекцират ръцете си и достъпните за клиентите места през кратки интервали от време със специални дезинфектанти, отговарящи на изискванията за повърхности, върху които се предлага храна”, споделят организаторите. 

Между производителите и масите има достатъчно пространство за да се избягва струпването на опашка от много хора. Ако на щанда, към който сте се запътили, има хора преди вас, изчакайте в страни да дойде вашият ред. Дезинфекцират се всички повърхности на инвентара, с които имат контакт посетителите. С оглед на това няма да бъдат използвани покривки.  Организаторите отправят апел към  посетителите, да проявят отговорно отношение и да ограничат достъпа си до пазара в случай, че имат симптоми на грип.