Ясни са превантивните мерки за Добрич срещу разпространението на коронавирус, затварят барове и дискотеки

Кметът Йордан Йорданов съобщи пред журналисти превантивните мерки, предприети от община Добрич, съгласно насоките на Националния оперативен щаб във връзка с обявеното в страната извънредно положение заради коронавируса.

Ясни са превантивните мерки за Добрич срещу разпространението на коронавирус, затварят барове и дискотеки

С цел превенция ще бъдат затворени всички училища до второ нареждане, както и детските заведения. Няма да се сформират сборни групи. Отменят се всички обществени събития, концерти, спортни мероприятия на закрито и открито, включително Фермерския пазар и този на Битака. 



Затварят се публични места като театри, кина, концертни зали, всякакъв вид клубове, увеселителни заведения и барове.  Органите на реда ще проверяват дали се спазва заповедта за затварянето им. Ресторантите ще продължат да бъдат отворени. Обмисля се работата им да бъде преустановена до 20 часа. 

Затварят се дневните центрове, преустановява се дейността и на пенсионерските клубове. В големите хранителни вериги ще бъде издадена заповед за по-стриктен контрол относно хигиената. 

Ще има реорганизация в дейността на Дирекцията „Местни данъци и такси“ и ГРОН в Добрич. Целта е да се избегне струпване на много хора. Йорданов припомни, че данъците могат да бъдат заплатени по електронен път. 

По преценка на работодатели е желателно максимално използване на възможностите за дистанционна работа.

Градският транспорт в Добрич няма да реорганизира работата си. Там също се дезинфекцира стриктно. Кметът коментира, че работното време на транспорта ще бъде нормално. То няма да бъде намалено, целта е да не се струпват много хора на спирките, които чакат превоз. 

В Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич е създадена вътрешна организация на работа.  Заявено е желание за лечебното заведение да бъдат предоставени бързи тестове за COVID-19. В ДКЦ I и II охранители ще информират хората, че трябва да спазват дистанция един от друг, за да се избегне струпване на хора пред кабинетите. “При случай на ескалация, ще се уведомява полицията”, каза кметът. 

В заключение Йорданов коментира, че очакванията са наложените мерки да бъдат за около две седмици. Той уточни, че те са до второ нареждане и обстановката ще се следи непрестанно.