Забраняват сватбени и траурни ритуали в Добрич

Забрана за провеждане на сватбени и траурни ритуали са сред мерките, наложени в заповедта на кмета на община Добрич Йордан Йорданов във връзка с превантивните мерки и обявеното в страната извънредно положение заради коронавируса.

Забраняват сватбени и траурни ритуали в Добрич

Забранява се провеждането на тържествени сватбени ритуали. Единствено се допуска сключване на граждански брак с присъствие на свидетелите. Забранява се и провеждането на траурни ритуали. При ползване на залата за траурни обреди за поклонения достъпът ще бъде контролиран от дежурен служител. В помещението ще се допускат само най-близките, а посетителите трябва да преминават на разстояние най-малко 1 метър един от друг, влизайки от северния и излизайки през южния вход, както и да спазват всички хигиенно противоепидемични мерки.



Ясни са превантивните мерки за Добрич срещу разпространението на коронавирус, затварят барове и дискотеки

В заповедта се посочва още, че в социалните услуги от резидентен тип в община  Добрич – Дом за стари хора, Комплекс за социални услуги за деца и младежи с увреждания, Защитено жилище, Центрове за настанявания от семеен тип за деца без увреждания и Преходно жилище трябва да се ограничи достъпа на външни лица и да се преустановят посещенията и свижданията. Персоналът ще спазва стриктно препоръчаните предпазни мерки. Личната хигиена на потребителите също ще се извършва при строг контрол и спазване на всички епидемични мерки. Близките на настанените потребители ще могат да получават информация от директорите на социалните услуги и специализираните институции.

Социалните услуги, които предоставят подкрепа в дома на възрастни хора в невъзможност за самообслужване и на лица с увреждания – Домашен социален патронаж, Механизъм за лична помощ и Патронажна грижа, продължават дейността си при спазване на противоепидемичните мерки.

Органите на Министерството на вътрешните работи ще оказват пълно съдействие като създават организация за осъществяването на контрол по изпълнението на разпоредените от кмета Йордан Йорданов мерки.